Trekvogeldag_Pluim_Fotografie-6.jpg

Bezoekercentrum De Trekvogel is geopend op zaterdag en zondag (en tijdens schoolvakanties) van 12.00 - 17.00 uur. Zomerperiode ook geopend op woensdag, donderdag en vrijdag.

Vanaf 1 november tot 1 maart is het bezoekerscentrum geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Bezoekerscentrum De Trekvogel: ontdek en geniet!


Bezoekerscentrum De Trekvogel is een mooie uitvalsbasis voor natuurliefhebbers. In het oudste gebouw van Almere maakt u kennis met de prachtige omgeving. Wij vertellen u graag over alle mogelijke fietsroutes en wandelroutes. Of ga mee op excursie met een van onze natuurgidsen. Voor scholen, groepen of bedrijven zijn er verschillende arrangementen mogelijk.

Wat bezoekers zeggen:

  • "Het natuurinformatie centrum is mooi gelegen bij de Lepelaarplassen. Je kunt opgezette vogels binnen bekijken en buiten in de natuur de levende exemplaren."
  • "Mooi stuk gelopen en lepelaars gezien. Prachtig natuurgebied."
  • "Ik kom er meerdere keren per jaar en er is iedere keer weer iets nieuws te zien."

Bijzonder vogelrijke omgeving  
De Lepelaarplassen ligt, samen met het Wilgenbos en de Oostvaardersplassen, op een belangrijke trekvogelroute. De gebieden zijn gedeeltelijk met elkaar verbonden. In de Lepelaarplassen leeft een aalscholverkolonie en lepelaars komen er geregeld foerageren. In het gebied zijn meer dan 300 verschillende soorten gespot. Er broeden zo'n 65 soorten, waaronder roerdomp, dodaars, porseleinhoen, ijsvogel en purperreiger. De drie observatiehutten bieden goed zicht op dit vogelrijke weidegebied. Kijk bij onze vogelwaarnemingen naar welke vogels er onlangs gezien zijn.

Bezoekerscentrum De Trekvogel
Oostvaardersdiep 16
1309 AA Almere
Tel: 036 - 532 24 49

Lepelaarkopie.jpg

NP Nieuw Land

De Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte. We koppelen deze natuurgebieden en creëren zo het Nationaal Park Nieuw Land, een nationaal park van wereldklasse. We maken meer ruimte voor de natuur. En bezoekers krijgen meer mogelijkheden om deze natuur te beleven. Wat er ook gebeurt: toekomstige ontwikkelingen en plannen blijven aansluiten bij dit bijzondere nieuwe land.

Lepelaarplassen

De Lepelaarplassen bevindt zich op grotendeels met klei dichtgeslibde en opgevulde zandwinputten. Met de jaren is het gebied gegroeid tot een goed ontwikkeld kleimoeras met vele moerasvogels en een aalscholverkolonie. Inmiddels zijn er meer dan tweehonderd soorten vogels waargenomen. Op het oude werkeiland bij de IJsselmeerdijk staat, naast het grootste gemaal van Europa, het bezoekerscentrum van de Lepelaarplassen, genaamd De Trekvogel.

Rugzakroute

Met een rugzakje vol materialen stap je door het Wilgenbos. Door praktische opdrachten uit te voeren en puzzels op te lossen kom je van alles te weten over de planten en dieren in dit ondoordringbare bos. De kosten van deze route zijn €2,50 per kind. Dit is inclusief een speurvel, een potloodje en een diploma. Voor het rugzakje moet ook een borg van €10,- betaald worden. Reserveren is voor gezinnen niet nodig, maar voor scholen wel noodzakelijk.

Excursies

Het bezoekerscentrum is het startpunt voor verschillende excursies door het Wilgenbos en de Lepelaarplassen. Onder het motto 'natuur dichtbij' brengt Het Flevo-landschap de natuur naar de mensen. Ga mee met een van onze excursies. Voor alle excursies geldt dat er slechts een beperkt aantal deelnemers mee kan. Meld u zich daarom op tijd aan.

20160417-174234_N9E9284-Pano.jpg

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!