Trekvogel_Jeroen Bosch juni 2022_DSC_8831 2_1000x.jpg

Bezoekerscentrum De Trekvogel vanaf de herfstvakantie van 2022 (regio noord) voor langere tijd gesloten. Het parkeerterrein blijft toegankelijk voor bezoekers aan de Lepelaarplassen, het Wilgenbos en het Vaartsluitbos. Navigatie: Oostvaardersdiep 16, 1309 AA Almere.

Vanaf 24 oktober kun je voor ons assortiment terecht in ons bezoekerscentrum in Natuurpark Lelystad. Informatie over de Lepelaarplassen, het Wilgenbos en het Vaartsluitsbos kun je vinden op onze website onder 'Natuurgebieden'. Excursies in het Lepelaarplassengebied zullen de komende tijd starten bij camping Waterhout, aan de andere kant van de Lepelaarplassen (Trekvogelweg 10, Almere).

Sluiting

Het bezoekerscentrum is gesloten omdat we de bezoekersontvangst gaan vernieuwen. Lees verder voor meer informatie.

Bezoekers over het Lepelaarplassengebied

  • "Mooi stuk gelopen en lepelaars gezien. Prachtig natuurgebied."
  • "Ik kom er meerdere keren per jaar en er is iedere keer weer iets nieuws te zien."

Bijzonder vogelrijke omgevingNPNL kaartje uit brandbook_poort LLP

De Lepelaarplassen ligt, samen met het Wilgenbos en de Oostvaardersplassen, op een belangrijke trekvogelroute. De gebieden zijn gedeeltelijk met elkaar verbonden. In de Lepelaarplassen leeft een aalscholverkolonie en lepelaars komen er geregeld foerageren. In het gebied zijn meer dan 300 verschillende soorten gespot. Er broeden zo'n 65 soorten, waaronder roerdomp, dodaars, porseleinhoen, ijsvogel en purperreiger. Ook de zeearend broedt er sinds een aantal jaar. Vanuit de vogelkijkhut Lepelaar en vanaf diverse kijkschermen langs de Lepelaarplassen en Natte graslanden heb je goed zicht op het gebied en wat er rondscharrelt. Veel bezoekers melden wat ze zien op waarneming.nl (zoek op Lepelaarplassen of een van onze andere gebieden).

De Lepelaarplassen zijn één van de vier kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land.

20221004_dronefoto vaarten, gemaal, werkeiland_jeroen bosch.png

Excursies

Het bezoekerscentrum was tot oktober 2022 het startpunt voor verschillende excursies door het Wilgenbos en de Lepelaarplassen. Vanwege de sluiting van De Trekvogel wijzigt het startpunt tijdelijk in camping Waterhout, Trekvogelweg 10, 1316 AN Almere.

Onder het motto 'natuur dichtbij' brengt Het Flevo-landschap de natuur naar je toe. Ga mee met een van onze excursies! Voor alle excursies geldt een maximum aantal deelnemers. Meld je daarom op tijd aan.

20160417-174234_N9E9284-Pano.jpg

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!