Rotterdamse Hoek

Een ochtend in de Rotterdamse Hoek

Door: Rutger de Vries, medewerker natuur- en landschapsbeleving van Het Flevo-landschap

Het is even zoeken naar de ingang maar een paar parkeervakken verraden dat het hier toch echt moet zijn: De Rotterdamse Hoek. Een groene oase van 65 hectare in de Noordoostpolder aan het eind van de Westermeerdijk en het begin van de Noordermeerdijk. Het is nog vroeg, het is voorjaar. Met de opkomende zon in de rug loop je het pad af richting de plas en de dijk. Het riet en het gras glinsteren nog van de regen van afgelopen nacht en dat zorgt voor glimmende laarzen. 

In de top van een rietstengel zingt een rietgors. Het liedje is vrij eenvoudig maar wel opgewekt. Het uiterlijk van het mannetje laat zich misschien wel het beste omschrijven als een mus met zwarte kop en fraaie witte halsring. Rietgors vrouwtjes moeten het doen met een onopvallend verenkleed. Logisch, want dan val je minder op tijdens het broeden.

Een waterral laat zich horen. En hoe! Het gekrijs komt van vrij dichtbij en gaat door merg en been. Maar om een waterral te zien moet je veel geluk hebben. Ze zijn kampioen als het gaat om sluipen door het riet.

rietgors pixabay waterral pixabay   

Op de plas zwemmen verschillende soorten eenden, maar een prachtig duo springt eruit. Een man en vrouw pijlstaart. Net als bij rietgorzen zijn de mannen het opvallendst gekleed. Chocoladebruine kop op een grijs gespikkeld lijf en een prachtige vanille gele vlek bij de stuit. En dan hebben we het nog niet eens over die sierlijke staart. Voor de meeste pijlstaarten is ons land een belangrijk overwinteringsgebied. Ze brengen hun jongen groot in plasjes op de uitgestrekte toendra van Scandinavië en het noorden van Rusland. Nog even genieten van deze mooie eenden voordat we ze een zomer lang moeten missen.

Een bruine roofvogel zorgt even voor paniek op de plas. Alle eenden vliegen de lucht in. Deze roofvogel is geheel bruin met een schitterende roomwit, gele kop: een vrouw bruine kiekendief. Ze is vast net teruggekeerd uit zuidelijk Europa waar ze de winter heeft doorgebracht. Bruine kiekendieven lijken wel een beetje te schommelen met hun vleugels in een V vorm. Zo patrouilleren ze over rietkragen en slootranden op zoek naar een prooi.

pijlstaart pixabay   bruine kiekendief 2 pixabay

Aan het eind van het pad is de dijk. Bovenop herinnert het gedicht op de toren ons aan de waanzin van oorlog, met de verwijzing naar het bombardement op Rotterdam:
De lentelucht werd vuur
Het middaguur werd nacht
Het stadspuin temt de zee
Dag oude stad, rust zacht

In gedachten verzonken maak ik mijn rondje Rotterdamse Hoek af, door het bos met z'n echte oerboskarakter: hier staan zwarte els, schietwilg, iep en zomereik rond een natuurlijke kwelplas. Een symfonie van bosvogelgezang verdringt de oorlogsgedachten en door mijn verrekijker zie ik al snel talloze vogelsoorten. Verbazend hoe divers de natuur is in dit kleine gebied. De tijd vliegt hier voorbij en ieder bezoek levert wel een mooie natuurervaring op! De Rotterdamse Hoek is een echte aanrader voor iedereen die van afwisseling houdt.

Meer weten over natuurgebied de Rotterdamse Hoek? Klik hier

Header-1920x750 voorjaarscampagne Poldervogel-landingspagina_v2sRGB.png

Geef onze poldervogels natte poten!

Poldervogels: dat zijn de vogels die zich thuis voelen in de natuur van Het Flevo-landschap! Bijvoorbeeld de grutto, roerdomp, waterral of kievit. Die nestelen in het riet, schuilen tussen moerasplanten of zoeken hun voedsel in de vochtige bodem. Maar in droge tijden zijn sommige natuurgebieden, zoals de Rotterdamse Hoek, niet nat genoeg. Daarom komen we nu in actie. Met jouw steun zorgen we voor greppels, poelen en een hoger waterpeil. Samen geven we onze poldervogels jaarrond natte poten. Help je mee?

Doneer nu

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!