rondje-lepelaarplassen.JPG

Rondje Lepelaarplassen

Over de activiteit

Welkom in de Lepelaarplassen! Ontdek dit vogelparadijs en geniet van de weidse uitzichten over het water, ruige rietlanden en natte graslanden. Op de fiets of wandelend; een rondje om de Lepelaarplassen is in ieder seizoen een prachtige natuurbeleving.

Deze 12 kilometer lange route loopt door een bijzonder stukje Flevoland. Start de ontdekkingstocht bij bezoekerscentrum De Trekvogel aan het Oostvaardersdiep 16 in Almere. Let op: het bezoekerscentrum zelf is voor langere tijd gesloten wegens vernieuwing. Parkeren is wel mogelijk.

Routebeschrijving

Download hier de fiets- en wandelroute 'Rondje Lepelaarplassen'.

Trekvogelgraslandje
Als je vanaf het bezoekerscentrum de weg oversteekt, heb je al direct goed uizicht over het Trekvogelgraslandje. 's Winters en in het vroege voorjaar staat dit land gedeeltelijk onder water en verblijven hier allerlei trekvogels. Ook broeden hier kievieten en scharrelen er tureluus, groenpootruiters, watersnippen, kleine plevieren, grote zilverreigers, lepelaars en families grauwe ganzen rond. 

Observatiehut
Vervolg de weg over het fietspad. Stap vooral ook even af bij het graspad naar de Lepelaarhut (rechtsaf het bruggetje over). De Lepelaarhut biedt een prachtig uitzicht over het hart van De Lepelaarplassen. In de wilgen langs het pad leven veel bosvogels. De ondiepe Grote plas is een oude zandwinput. In en rond de vogeleilanden zijn altijd in alle rust tientallen tot honderden vogels te zien.

De skyline
Vervolg de weg richting de rode Trekvogelbrug. Dit is een van de vaste visstekken van de ijsvogel. Ook de bever is hier actief. Omgeknaagde wilgen langs het water verraden zijn aanwezigheid. Sla na de rode brug drect rechtsaf een smal fietspad in. Na ongeveer een kilometer kom je over een brede betonbrug met romantisch uitzicht.

Natte Graslanden
Na de brug heb je aan de ene kant het rustgevende zicht op de Noorderplassen en de skyline van Almere, en aan de andere kant volop kwetterende struikgewas en uitkijkpunten over de Natte graslanden waar weidevogels zich prettig voelen.

Verder via de Oosvaardersdijk
De tocht gaat verder over het fietspad naar de Oostvaardersdijk. Linksaf ligt het stadsbos De Pampushout en rechtsaf fiets je weer richting het bezoekerscentrum. Onderweg ervaar je de weidsheid van het gebied: een andere wereld en toch vlakbij de stad.

Kwelzone en Kwelplas
De Kwelzone is een waterrijke rietstrook langs de Oostvaardersdijk. De meer uitgestrekte plas is de Kwelplas. Ook die wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gevoed door kwelwater: water dat onder de dijk door sijpelt. Een ideale plas voor eenden, ganzen en zwanen. 

Werkeiland
Kijk ook even rond op het voormalige werkeiland, van waaruit de Zuidelijke Flevopolder ontstond. Gemaal De Blocq van Kuffeler speelde hier een centrale rol in.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!