Rotterdamse Hoek

Over het gebied

Een bos met een oerboskarakter. Zwarte els, schietwilg, iep en zomereik omringen een kwelplas. Er komen veel soorten bosvogels voor. Verder kent het gebied natte graslanden, moeras en diverse poelen. De naam van het gebied verwijst naar het bombardement op Rotterdam. Het verhaal gaat dat een deel van het puin van de verwoeste binnenstad is gebruikt om de dijk hier te versterken. Het vuurtorentje dat op de dijk staat, zou bovenop de Rotterdamse puin zijn gebouwd.

Natuurlijke plas

De Rotterdamse Hoek heeft een centraal gelegen natuurlijke plas. Deze plas bestaat al sinds de drooglegging dankzij de hoge kweldruk uit het IJsselmeer en is in trek bij watervogels. Het omringende bos bestaat vooral uit zwarte els, schietwilg, iep en zomereik. Het gebied ligt op de trekroute van vele zangvogels en er broeden diverse bosvogels zoals tuinfluiter, vink, grote bonte specht en boomkruiper. Neem je (verre)kijker mee om zoveel mogelijk soorten te herkennen!

Groeiend natuurgebied

In de loop der jaren is natuurgebied de Rotterdamse Hoek enkele keren uitgebreid. In 2013 werd 48 hectare aangekocht en ontwikkeld tot nieuwe natuur: 10 hectare moeras en 38 hectare (nat) grasland voor weidevogels. Bijzonder is dat ook 10 hectare van een buurman, die als particulier een natuurkavel heeft, samen met het land van Het Flevo-landschap is ingericht.

Locatie

Aan het eind van de Westermeerdijk en het begin van de Noordermeerdijk.

Praktische informatie

Parkeren

Je kunt je auto parkeren aan de Noordermeerdijk.

Wandelpaden

Er is een wandelpad aanwezig. Deze brengt je langs het moeras, door het bosje en over een bruggetje naar de Noordermeerdijk waar je een prachtig uitzicht hebt over het IJsselmeer.

Verrekijker aanbevolen

We adviseren je om je verrekijker mee te nemen.

Honden verboden

In dit gebied zijn honden verboden.

Laarzen aanbevolen

Trek je laarzen aan als je dit gebied bezoekt. Het kan drassig en vochtig zijn.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?