Over het gebied

Unieke houtwallen als resultaat van een experiment. Tussen de wallen liggen kleinschalige graslandjes, aangelegd op restanten van een kleidepot. Het kleinschalig ontworpen landschap is een typisch voorbeeld van “natuurbouw”, oorspronkelijk aangelegd als proefproject. Je vindt hier zomereik, zwarte els, hazelaar, Spaanse aak, vuilboom, es en haagbeuk en klimplanten als hop en kamperfoelie. Een mooie plek voor een struinwandeling.

Kleinschalig landschap

Dit kleinschalig ontworpen landschap is oorspronkelijk aangelegd als proefobject. De aangeplante houtwallen zijn in samenstelling vergelijkbaar met houtwallen zoals die in de Achterhoek en Friesland voorkomen. Ze bestaan uit vooral zomereik, zwarte els, hazelaar, Spaanse aak, vuilboom, es en haagbeuk.

Klimplanten zoals heggenrank, bosrank, hop en kamperfoelie zijn in 1975 in kleine aantallen bijgeplant. In 1998 is vanaf de Larservaart tot aan een houtwal een ondiepe, met het kanaal verbonden plas aangelegd. Deze plas is een paaiplaats voor vissen en een rustplaats voor bevers. De houtwallen zijn rijk aan zangvogels.

Beheer volgens oud recept

Het beheer van de houtwallen gebeurt volgens “oud recept”. Iedere tien tot twintig jaar worden de wallen voor een deel verjongd door de bomen en struiken te kappen en terug te snoeien en opnieuw te laten uitgroeien. Dit is gunstig voor zangvogels en kleine zoogdieren.

De kleinschalige graslandjes op het kleidepot worden als hooiland beheert, waarbij het gras wordt gemaaid en afgevoerd. Planten en bloemen profiteren van dit type beheer.

Koeien

In natuurgebied de Wildwallen lopen Hereford-koeien, een runderras dat in Nederland veel wordt gehouden voor de extensieve veeteelt en de begrazing van natuurterreinen. De Hereford is een krachtig gebouwd dier met een witte kop, een witte aalstreep op de nek en schoft. Voor de rest is de Hereford roodgekleurd. Wandelaars kunnen gerust zijn: Herefords zien er weliswaar indrukwekkend uit, maar hebben een nieuwsgierig, vriendelijk en rustig karakter. Ontmoet je de kudde? Loop er dan met een boogje omheen of blijf even rustig wachten tot de koeien hun interesse in jou hebben verloren.

 

Locatie

Aansluitend aan het Larserbos en de Rietweg, tussen Larservaart, Kuilweg en Kuiltocht.

Praktische informatie

Struinnatuur

Kom heerlijk struinen door de natuur.

Parkeren

Je kunt je auto parkeren langs de Kuilweg.

Honden niet toegestaan

In dit gebied zijn honden niet toegestaan.

Laarzen aanbevolen

We adviseren je om laarzen te dragen. Het kan drassig en vochtig zijn.

Verrekijker

We adviseren je om je verrekijker mee te nemen.

Begrazing

De Wildwallen is een begrazingsgebied. Je kunt koeien tegenkomen.

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?