Aardzee-2014-10-3.JPG

Aardzee

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Honden toegestaan aan de lijn
  • Verrekijker aanbevolen
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Het grootste landschapskunstwerk van Nederland, ontworpen door Piet Slegers. Aardzee maakte deel uit van het kunstproject ‘Beelden Buiten’ dat in 1979 plaatsvond. De achterliggende gedachte van het werk is het doorbreken van de eentonigheid van het polderlandschap.

Besloten in een verder open landschap

Aardzee, het grootste landschapskunstwerk van Nederland, is ontworpen door Piet Slegers. In 1979 vond het kunstproject ‘Beelden Buiten’ plaats. Aardzee is een van de resultaten van dit project. Op het eerste gezicht is het een besloten landschap van grazige wallen, dijkjes en schelpenpaadjes. De achterliggende gedachte is een onderbreking in de eentonigheid van het polderlandschap. Aardzee is een besloten plek in een open landschap.

Water en aarde

Het kunstwerk verbindt de tegenovergestelde elementen ‘aarde’ en ‘water’ op een plek midden in het nieuwe land waar eerst water was. Uit Slegers’ ontwerp spreekt waardering voor het hele proces van landwinning en -inrichting: grootsheid, schaal en schoonheid van natuur en landschap. Aardzee beeldt de gestolde en verstilde golven van de Zuiderzee uit. Een van die golven wordt onderbroken door een vijver waar schelpen de overgang van water naar land markeren. Vanaf deze plek is er vanuit Aardzee, als door een vizier, zicht op het oneindig lijkende polderlandschap.

De Aardzee is een zeer beleefbaar kunstwerk. Bezoekers kunnen er letterlijk doorheen lopen, op klimmen, picknicken en zelfs een balletje trappen. Binnen in Aardzee zorgt het spel van licht, lucht en water met de strakke vlakken van het ontwerp voor verrassende doorkijkjes. De in breedte variërende, licht gekleurde schelpenpaadjes accentueren de golfbeweging.

Onderhoud bomen

Onderhoud van het kunstwerk is een arbeidsintensieve aangelegenheid en wordt door Het Flevo-landschap uitgevoerd conform de wensen van de kunstenaar en in de geest van het kunstwerk. De nu aanwezige bomen voldoen niet meer aan het oorspronkelijke ontwerp. Ze zijn uitgegroeid tot forse bomen met een dikke, lange stam. De huidige bomen en struiken worden in 2017 en 2018 vervangen door nieuwe abelen (populieren). Daarbij zullen op een aantal plekken extra bomen worden geplant. Het landschappelijk ontwerp is een van de belangrijke cultuurhistorische waarden van het gebied. Door het landschap te behouden wordt ook de cultuurhistorie bewaard en is deze zichtbaar en beleefbaar.  

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

  • Welkompakket met gratis beleefkaart
  • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
  • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk
Gemeente
Zeewolde
Plaats
Zeewolde
Aangelegd in
1982
In beheer sinds
1991
Oppervlakte
5 ha
Bereikbaarheid
Er is een ruime parkeerplaats met picknickvoorziening. Aardzee is te bereiken via twee voetgangersbruggetjes over de tocht.
Ligging
In Zuidelijk Flevoland aan de Vogelweg, langs de ecologische verbindingszone Lepelaartocht.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!