Larservaartbos-2.jpg

Larservaartbos

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Honden toegestaan aan de lijn
  • Laarzen aanbevolen
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Ecologische verbinding tussen de bossen rond Lelystad en de bossen langs de Randmeren. Het Larservaartbos bestaat uit aangeplante groepen populier, es, esdoorn, eik en beuk. Er komen veel soorten bosvogels voor en er wonen bevers.

Bos in ontwikkeling

Het langgerekte Larservaartbos vormt een belangrijke ecologische verbinding tussen de bossen rond Lelystad en de bossen langs de randmeren. Via het aangrenzende Heggenlandschap maakt dit bos ook verbinding met het Knargebied en het Knarbos. Natuurpark Lelystad en het Larserbos zijn met elkaar verbonden door een imposante populierenlaan en een nog jonge eikenlaan langs de Larserringweg. Op een aantal plekken is de inrichting van het Larservaartbos nog in volle gang. Ter hoogte van het vliegveld Lelystad is een beverplas aangelegd en op sommige plaatsen is de oever van de Larservaart natuurvriendelijk gemaakt. In het Larservaartbos zijn voornamelijk groepen populieren, es, esdoorn, eik, beuk en iep aangeplant. De markante iepen zijn inmiddels vrijwel allemaal gestorven aan de iepziekte.

Gevarieerde lappendeken

Het bos is niet aaneengesloten, de bosvakken liggen als een lappendeken verdeeld over de strook. Het landschap is ruimtelijk erg gevarieerd. Door de variatie in bos en open ruimten, de relatief hoge leeftijd van de bomen en de rijkelijk aanwezige struiklaag zijn er veel soorten broedvogels. Er komen opvallend veel ‘echte’ bosvogels voor: houtsnip, appelvink, boomkruiper, grote bonte specht, glanskop en grauwe vliegenvanger. Ook insecten en amfibieën zijn in de meer dan 10 kilometer lange strook goed vertegenwoordigd. Verder bivakkeren er zoogdieren, waaronder de bever.

Beheerplan 2014-2019

In 2014 is het beheerplan voor het Larservaartbos vastgesteld. Het Larservaartbos is een lang (10 km!), smal bos, dwars door Flevoland. Door de vorm en ligging is het een belangrijke verbinding tussen natuurgebieden langs het Larserbos, van zuidoost naar noordwest. Zoogdieren, vogels, vlinders en andere insecten maken gebruik van het Larservaartbos. In combinatie met de Larservaart vormt het ook nog een verbinding voor soorten gebonden aan water, zoals bevers, otters, watervogels en libellen.
Om deze verbinding te versterken wordt de komende jaren gewerkt aan een goede afwisseling van bos, struweel, ruigte en grazige vegetatie.

Voor de recreant beheren wij in het gebied een prachtig fietspad, met een enorme variatie; open en dicht, polder en bos, water en oever, slingerend en recht, van hoog naar laag en schaduw en zon. Het zuidelijke deel van de route is zelfs heuvelachtig. Het fietspad is onderdeel van een langere (knooppunten)route (knooppunten 73, 64 en 82).
Heeft u vragen of wilt u reageren? Mail dan naar info@flevolandschap.nl.

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

  • Welkompakket met gratis beleefkaart
  • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
  • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk.
Gemeente
Lelystad
Plaats
Lelystad
Aangelegd in
1967-1975
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
176 ha
Ligging
Parallel aan de weg Lelystad-Harderwijk langs de Larservaart.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!