Lepelaarplassen-centrale-plas-aalscholverkolonie.jpg

Lepelaarplassen

Bijzonderheden

 • Wandelpaden
 • Fietspaden
 • Horeca in de buurt
 • Laarzen aanbevolen
 • Verrekijker aanbevolen
 • Kijkhut / Kijkscherm
 • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Loop tussen de rietvelden, langs hoge schietwilgen en overweldigend groen van overhangende vlierstruiken. Je waant je in een andere wereld in de Lepelaarplassen! Dit prachtige natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden is een paradijs voor water- en moerasvogels. Kom wandelen of fietsen en vanuit de observatiepunten vogels spotten.

Vogelparadijs
De Lepelaarplassen behoort tot de mooiste plekken van Flevoland en is Europees waardevolle natuur (Natura 2000). Hier zijn al ruim driehonderd soorten vogels waargenomen en leven bijvoorbeeld ook otters en bevers. Startpunt voor een fietstocht of wandeling is het voormalige werkeiland, het Oostvaardersdiep. Het bezoekerscentrum is wegens vernieuwing voor langere tijd gesloten, route-informatie, parkeergelegenheid en picknickbanken zijn wel beschikbaar.

Observatiepunten
Vanaf de Oostvaardersdijk heb je als fietser of wandelaar een geweldig uitzicht over de Lepelaarplassen aan de ene kant, en het Markermeer aan de andere kant. Maak je een ronde langs de Lepelaarplassen, dan tref je verschillende observatiepunten aan onderweg. Hier heb je ook goed zicht op de Natte graslanden, waar veel vogels rust en voedsel vinden. Vanaf het fietspad langs de Hoge Vaart (Trekvogelpad) loopt een wandelpad naar observatiehut de Lepelaar. Deze hut biedt een prachtig uitzicht op de Grote plas met haar vogeleilanden, het omringende wilgenbos en de aalscholverkolonie. Houd ook de lucht in de gaten: regelmatig vliegen er zeearenden in dit deel van Flevoland.

Hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels, Hans Peeters, beoordeelt de vogelobservatiehut in de Lepelaarplassen met vier van de vijf sterren. Als amateurfotograaf verblijft hij vele uren in verschillende hutten. "Het gehele jaar door valt hier wat te beleven", schrijft hij in zijn blog

Routes

Nationaal Park Nieuw Land NPNL kaartje uit brandbook_poort LLP
De Lepelaarplassen vormen samen met de Oostvaardersplassen, Marker Wadden en het Markermeer de kern van Nationaal Park Nieuw Land. Bijzondere en vogelrijke natuur ontstaan door de mens. Zo zijn de Lepelaarplassen ontstaan bij de aanleg van de Zuidelijke Flevopolder. Dit deel van de polder is nooit in cultuur gebracht omdat de natuur zelf al een klein moerasparadijsje had geschapen, en de grond ook niet geschikt bleek voor land- of bosbouw. Het gebied dankt haar naam aan de lepelaars die daar onverwacht gingen broeden, in een tijd dat de lepelaar in Nederland bijna uitgestorven was door milieuvervuiling.

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

 • Welkompakket met gratis beleefkaart
 • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
 • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
 • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
De observatiehutten langs het rondgaande fietspad zijn vrij toegankelijk. Honden zijn niet toegestaan. We verzorgen regelmatig excursies. Ook is er een laarzenpad.
Gemeente
Almere
Plaats
Almere
Aangelegd in
In 1968 ontstaan bij het droogvallen van Zuidelijk Flevoland. In 1971 broedden hier de eerste lepelaars en werd het natuurgebied.
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
Ongeveer 500 ha.
Bereikbaarheid
Natura 2000-gebied. Geen toegang met hond, brommer of gemotoriseerd voertuig. Drones verboden.
Ligging
Ten noorden van Almere tussen de Oostvaardersdijk en Noorderplassen, bij gemaal De Blocq van Kuffeler.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Wisselende activiteiten in Lepelaarplassen

Vaste activiteiten in Lepelaarplassen

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!