Lepelaarplassen-centrale-plas-aalscholverkolonie.jpg

Lepelaarplassen

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Horeca in de buurt
  • Laarzen aanbevolen
  • Verrekijker aanbevolen
  • Kijkhut / Kijkscherm
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Loop tussen de rietvelden en wilgenbossen, door geurende braamstruiken, langs hoge schietwilgen en overweldigend groen van overhangende vlierstruiken. Je waant je in een andere wereld in de Lepelaarplassen! Dit prachtige natuurgebied met plassen, rietvelden en natte graslanden is een paradijs voor water- en moerasvogels. Kom wandelen of fietsen en vanuit de observatiepunten vogels spotten.

Vogelparadijs
De Lepelaarplassen behoort tot de mooiste plekjes van Flevoland. Hier zijn al ruim driehonderd soorten vogels gespot. Het bezoekerscentrum De Trekvogel is een goed startpunt voor een fietstocht of wandeling. Vooral vanaf de Oostvaardersdijk hebben fietsers en wandelaars een goed uitzicht over het gebied.

Observatiepunten
Langs het fietspad rond de Lepelaarplassen liggen verschillende observatiepunten. Vanaf het fietspad langs de Hoge Vaart loopt een wandelpad naar observatiehut de Lepelaar. Deze hut biedt een prachtig uitzicht op de Grote Plas, twee vogeleindjes, het omringende wilgenbos en de aalscholverkolonie. Als u het fietspad verder richting Almere volgt en voor de rode ophaalbrug rechtsaf slaat, kunt u helemaal rondom het gehele Lepelaarplassen-gebied wandelen of fietsen. U passeert tijdens uw tocht de befaamde Natte Graslanden, wetlands met een zeer hoge vogelrijkdom. Op strategische plekken langs de route liggen drie kijkschermen die u goed zicht bieden op dit vogelrijke weidegebied. Aan het einde van het pad slaat u opnieuw rechtsaf, de Oostvaardersdijk op richting Lelystad. Vanaf de dijk heeft u een vorstelijk, hoog uitzicht over de Natte Graslanden, het wilgenbos, diverse kwelplassen en het Trekvogelgraslandje. Een korte wandeling brengt u terug naar de Trekvogel. Houd tijdens uw wandeling ook de lucht boven u in de gaten: het luchtruim wordt hier regelmatig doorkruist door zeearenden.

Hoofdredacteur van het tijdschrift Vogels, Hans Peeters, beoordeelt de vogelobservatiehut in de Lepelaarplassen met vier van de vijf sterren. Als amateurfotograaf verblijft hij vele uren in verschillende hutten. "Het gehele jaar door valt hier wat te beleven", schrijft hij in zijn blog

Routes

Wij raden aan laarzen of stevige wandelschoenen aan te trekken bij een bezoek aan de Lepelaarplassen.   

Nationaal Park Nieuw Land
De Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden en het Markermeer zijn gemaakt door de mens. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte met prachtige en unieke natuurgebieden als resultaat. Samen vormen ze het grootste man-made natuurgebied ter wereld: Nationaal Park Nieuw Land.

Geef onze poldervogels natte poten!  

Poldervogels: dat zijn de vogels die zich thuis voelen in de natuur van Het Flevo-Landschap! Bijvoorbeeld de grutto, roerdomp, waterral of kievit. Die nestelen in het riet, schuilen tussen moerasplanten of zoeken hun voedsel in de vochtige bodem. Maar in droge tijden zijn sommige natuurgebieden niet nat genoeg. Daarom komen we nu in actie. Met jouw steun zorgen we voor greppels, poelen en een hoger waterpeil. Samen geven we onze poldervogels jaarrond natte poten. Help je mee?

Doneer nu

Kenmerken

Toegankelijk
De observatiehutten de Lepelaar, de Kiekendief en de Overloper langs het rondgaande fietspad zijn vrij toegankelijk. Honden zijn niet toegestaan.
Gemeente
Almere
Plaats
Almere
Aangelegd in
In 1968 ontstaan bij het droogvallen van Zuidelijk Flevoland, in 1971 aangewezen als natuurreservaat.
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
Ongeveer 500 ha.
Bereikbaarheid
Er worden regelmatig excursies door het gebied verzorgd.
Ligging
Ten noorden van Almere ter hoogte van gemaal de Blocq van Kuffeler, tussen de Oostvaardersdijk en Noorderplassen in Zuidelijk Flevoland.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Vaste activiteiten in Lepelaarplassen

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!