Reigerplas-2.JPG

Reigerplas

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Honden toegestaan aan de lijn
  • Horeca in de buurt

Over het gebied

Ontstaan door het winnen van zand voor de aanleg van de A6. De Reigerplas is omgeven met bos, struweel en ruigte en heeft vooral een recreatieve functie. Rondom het water, dat in trek is bij verschillende watervogels, komen diverse soorten zangvogels vogels. Ook de visarend wordt hier af en toe waargenomen.

Water, ruigte, struweel en bos

De Reigerplas is gegraven om zand te winnen voor de A6. De plas wordt omringd door ruigtevegetatie met vlierstruweel. Het aangrenzende bos en struikgewas zijn aangeplant en bestaan vooral uit wilg, vlier en populier. Er komen vogels voor als rietgors, grasmus, braamsluiper, kneu en putter. Het water is kennelijk aantrekkelijk voor de visarend, want die wordt af en toe waargenomen door op de A6 rijdende vogelliefhebbers.

Recreatie

De Reigerplas heeft vooral een recreatieve functie en is bedoeld voor rustige waterrecreatie. Er zijn aanlegsteigers, een botenhelling en een zandstrandje (op dit strandje mogen geen honden komen). De plas is ook varend te bereiken vanaf de Lage Vaart. Een fietspad en fietsbrug zorgen ervoor dat tijdens een wandel- of fietstocht een bezoek kan worden gebracht aan het nabijgelegen wegrestaurant.


Beheerplan Ooievaarplas en Reigerplas 2014-2019

In 2013 is het beheerplan voor de Ooievaarplas & Reigerplas vastgesteld. Het gebied bestaat uit twee grote, diepe plassen begrensd door steile oevers en bos, één plas voor recreatie en één voor natuur.
In de Reigerplas is waterrecreatie erg belangrijk, en dit willen we graag zo houden. We faciliteren hier zwemmen, varen en vissen. Rond beide plassen ligt een mooi fietspad.
In de Ooievaarplas en omgeving weegt natuur zwaarder. Hier is rust voor watervogels en oeverzwaluwen. In het natuurlijke wilgenbos tegen de Ooievaarplas aan, ligt een voormalig zanddepot met bijzondere planten. Dit willen we open houden door dit deel te begrazen, in combinatie met een deel van de ruigte.
Heeft u vragen of wilt u reageren? Mail dan naar info@flevolandschap.nl.

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

  • Welkompakket met gratis beleefkaart
  • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
  • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk.
Gemeente
Zeewolde
Aangelegd in
Gegraven in de periode 1974 - 1976.
In beheer sinds
1996
Oppervlakte
63 ha
Bereikbaarheid
Honden aan de lijn (op het strandje mogen geen honden komen).
Ligging
Tussen de A6, Praamweg en Ooievaarsweg.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!