IMG_9794.JPG

Tollebekerbos

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Honden toegestaan aan de lijn
  • Verrekijker aanbevolen
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Een dorpsbos zoals dat bij elk dorp in de Noordoostpolder is te vinden. In het Tollebekerbos komen vogelsoorten voor als appelvink, boomkruiper en bonte vliegenvanger. Een deel wordt beheerd als natuurbos.

Dorpsbos

Het Tollebekerbos is een typisch voorbeeld van een dorpsbos, zoals dat in de jaren ’50 van de vorige eeuw bij elk dorp in de Noordoostpolder is aangelegd. Tijdens de aanleg van dit bos was het begrip ‘recreatiebos’ nog niet uitgevonden en over natuurbos werd al helemaal niet nagedacht. Het bos is vooral bedoeld als buffer tegen koude noordwesten- en westenwind. Tegenwoordig is het Tollebekerbos bijna volgroeid, met dikke bomen. Ook het dierenleven laat duidelijk zien dat het een echt bos begint te worden. De appelvink komt er relatief veel voor en ook boomkruiper en bonte vliegenvanger broeden er.

Wie in een meer natuurlijk bos wil wandelen, moet even de Zuidwesterringweg oversteken. Hoewel beide delen van het bos nog op elkaar lijken, staat in dit deel natuurontwikkeling voorop. Er grazen geen schapen meer, de bosweide wordt gehooid. Hierdoor kan zich een bloemrijke vegetatie ontwikkelen, een goede voedingsbodem voor insecten en zangvogels. Ook komen er diverse vlindersoorten voor, waaronder het bruin zandoogje en de eikenpage, en verschillende soorten libellen.

Beheerplan 2014-2019

In 2014 is het beheerplan voor het Tollebekerbos vastgesteld. Het Tollebekerbos is een dorpsbos en daarmee belangrijk voor de recreant. Daarnaast is ook de natuurwaarde hoog, er komen veel- en bijzondere vlinders voor.
Om natuur en recreatie allebei ruimte te geven, ligt in het deel ten zuiden van de Zuidwesterringweg de nadruk op recreatie, in het noordelijke deel op natuur. In overleg met Dorpsbelang Tollebeek wordt in het zuidelijk deel een speelweide aangelegd, waar bijvoorbeeld gevoetbald kan worden of waar paaseieren verstopt en gezocht kunnen worden. Ook de plaatsing van de bankjes wordt iets aangepast aan de behoefte van de gebruikers. Wij hopen ook de samenwerking met scholen uit Tollebeek weer op te pakken en zo de leerlingen de natuur in te krijgen.
Bijzonder; in het noordelijk deel wordt in samenwerking met de Vlinderstichting een zgn. Idylle aangelegd; een plek voor vlinders, bijen en mensen. Het grote grasveld wordt natuurlijker ingericht en het beheer wordt meer gericht op vlinders en bijen.

Bomenroute Tollebekerbos 
de bomenroute start vanaf begraafplaats Tollebeek en is iets meer dan 1 km lang.

Beheerplan Tollebekerbos

Geef onze poldervogels natte poten!  

Poldervogels: dat zijn de vogels die zich thuis voelen in de natuur van Het Flevo-Landschap! Bijvoorbeeld de grutto, roerdomp, waterral of kievit. Die nestelen in het riet, schuilen tussen moerasplanten of zoeken hun voedsel in de vochtige bodem. Maar in droge tijden zijn sommige natuurgebieden niet nat genoeg. Daarom komen we nu in actie. Met jouw steun zorgen we voor greppels, poelen en een hoger waterpeil. Samen geven we onze poldervogels jaarrond natte poten. Help je mee?

Doneer nu

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk. Honden in het noordelijke deel aan de lijn. In het zuidelijke deel onder appèl.
Gemeente
Noordoostpolder
Plaats
Tollebeek
Aangelegd in
In de periode 1957 - 1960
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
27 ha
Bereikbaarheid
Vanaf begraafplaats Tollebeek loopt een rondgaand fietspad en er zijn wandelroutes.
Ligging
In de Noordoostpolder, grenzend aan de noordwestzijde van Tollebeek.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Vaste activiteiten in Tollebekerbos

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!