Vaartsluisbos-1.jpg

Vaartsluisbos

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Honden toegestaan
  • Verrekijker aanbevolen
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Een populierenbos, in trek bij wandelaars die er al dan niet vergezeld van een hond een rondje kunnen doen. Het bos is ontsloten door een schelpenfietspad en er staan enkele bankjes en picknicktafels.

Tussen de Vaarten

Het Vaartsluisbos ligt ingeklemd tussen de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Deze twee kanalen zorgen voor de afwatering van Zuidelijk Flevoland. De namen verwijzen naar de hoogteligging: de Hoge Vaart ontwatert de hoge kant van Flevoland, de gebieden grenzend aan de Randmeren. De Lage Vaart bevindt zich aan de lagere westkant. Beide vaarten kennen een eigen waterpeil. Het verschil daartussen is ongeveer 1 meter. Dit is goed te zien bij de Vaartsluis en het gemaal de Blocq van Kuffeler, waar de twee wateren bij elkaar komen.

Populieren en wielewaal

De belangrijkste boom in het Vaartsluisbos is de populier waarvan er allerlei rassen voorkomen. Samen met de bospaden, sloten, poelen en open ruimtes zorgen de populieren voor variatie. De ondergroei bestaat vooral uit vlierstruiken. Het Vaartsluisbos biedt de gelegenheid kennis te maken met de wielewaal die zich in de toppen van de hoge bomen prima thuis voelt.

Aantrekkelijk voor recreanten

Hoewel het Vaartsluisbos grenst aan de drukke autoweg De Hoge Ring, heb je daar in het bos geen last van. Om het bos nog aantrekkelijker te maken voor recreanten, is er een schelpenfietspad aangelegd en zijn er enkele picknicksets en bankjes geplaatst. Ook zijn er boomsoorten zoals zoete kers, walnoot en tamme kastanje geplant.

Honden

Het Vaartsluisbos is het enige losloopgebied van Het Flevo-landschap. De hond mag van de wegen en paden maar moet onder appel blijven.
Lees hier meer over het hondenbeleid

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

  • Welkompakket met gratis beleefkaart
  • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
  • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk op wegen en paden.
Gemeente
Almere
Aangelegd in
1985
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
72 ha
Ligging
Ten noorden van Almere, tussen de Hoge en Lage Vaart en langs De Hoge Ring van Almere.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!