Wilgenbos-7.JPG

Wilgenbos

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Laarzen aanbevolen
  • Verrekijker aanbevolen
  • Kijkhut / Kijkscherm
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Voormalige zandwinplas, omgeven met bos. Het spontaan ontstane bos doet denken aan een oerwoud, het is vrijwel ondoordringbaar. In het voorjaar wordt het Wilgenbos overspoeld met de klanken van zangvogels. Bijzondere bewoners zijn de ijsvogel en de bever.

Rijk aan wilgen

Het Wilgenbos doet zijn naam eer aan: rond de voormalige zandwinplas en op het Wilgeneiland domineren schietwilgen het bosbeeld. Maar er groeien ook struikvormige wilgensoorten zoals geoorde wilg, amandelwilg en boswilg. Veel bezoekers maken de vergelijking met een oerbos of regenwoud. Het bos is overdadig groen en bijna ondoordringbaar door de vele omgewaaide bomen en struiken en de weelderige onderbegroeiing van brandnetel en kleefkruid.

IJsvogels en bevers

Vooral ’s ochtends vroeg in de maanden mei en juni is het koor van zangvogels overweldigend. Het is dan een bijzondere belevenis om door dit pure natuurbos te wandelen.
Vogelliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen bij de plassen in het bos. Op twee plekken zijn uitkijkschermen geplaatst waarvandaan watervogels onopgemerkt zijn te bespieden. Ook de ijsvogel broedt er.
De bever voelt zich helemaal thuis in het Wilgenbos en heeft zich gevestigd langs de watergang die door het bos loopt. ’s Avonds zijn de bevers geregeld te zien terwijl ze de plas over zwemmen of zich op de oever te goed doen aan de bast van omgeknaagde bomen of struiken.

Verbinding met Oostvaardersplassen

Het Wilgenbos staat met een enkele honderden meters brede natuurstrook in verbinding met de Oostvaardersplassen. De Grote Vaartweg kruist deze natuurstrook, maar de brug over deze strook is zo uitgevoerd dat grote en kleine dieren gemakkelijk lopend of zwemmend onder de weg door kunnen.

Benieuwd? Download dan de Oerbosroute en ga op zoek naar de bever en de ijsvogel. 

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

  • Welkompakket met gratis beleefkaart
  • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
  • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk op de paden. Honden zijn niet toegestaan.
Gemeente
Almere
Plaats
Almere
Aangelegd in
In 1968 ontstaan bij het droogvallen van Zuidelijk Flevoland.
In beheer sinds
1992
Oppervlakte
102 ha (bos) en 18 ha (plas)
Ligging
Tussen Lepelaarplassen, Oostvaardersdijk en industrieterrein de Vaart.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Vaste activiteiten in Wilgenbos

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!