Flevohout-3.JPG

Flevohout

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Honden toegestaan
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Een gevarieerd gebied dat ter hoogte van het Natuurpark ligt tussen de Rijksweg A6 en de Lage Vaart en de Lelystadse wijk De Landerijen. Het gebied bestaat uit grazige weiden en jong, maar afwisselend bos.

Jong bos- en graslandgebied

De langgerekte Flevohout is nog jong. Het bos is rond 2000 aangeplant als voorbeeldbos voor houtteelt voor duurzaam gebruik als bouwmateriaal. Er zijn vooral boomsoorten geplant die nog niet zoveel worden gebruikt, maar vanuit milieuoogpunt interessant voor de houtmarkt kunnen worden. Er staan dan ook verschillende soorten bomen in het bos zoals es, zoete kers, zwarte noot en robinia (ook wel pseudoacacia genoemd). Ook de plantverbanden zijn wat experimenteel: op de ene plek vakken bestaande uit één soort bomen, op andere plekken gemengde vakken. Dit alles om te onderzoeken hoe zo snel mogelijk en vooral zo mooi mogelijk duurzaam hout kan worden geteeld. Ook kan het bos in de toekomst een functie krijgen als leverancier van houtsnippers voor de biomassacentrale; daarvoor is energiehout geplant. Of dit ook echt haalbaar is, is nog niet duidelijk omdat het transport kostbaar is.
Het bos is niet aaneengesloten, de bosvakken liggen als een lappendeken verdeeld over de strook en worden afgewisseld door uitgestrekte graslanden. Die weides zien in het voorjaar geel van de paardenbloemen. Mede door de ligging aan de Lage Vaart is de Flevohout ruimtelijk erg gevarieerd.

Overgangsgebied tussen Natuurpark en Lelystad

De Flevohout zal op termijn het Natuurpark Lelystad verbinden met de stad Lelystad. Er loopt al een doorgaand betonfietspad van het Natuurpark via de Flevohout naar de wijk De Landerijen. De komende jaren zal Het Flevo-landschap kijken welke functie het best bij de Flevohout past. Maar hoe dan ook is de Flevohout nu al aantrekkelijk voor wie houdt van een stevige struinwandeling of een alternatieve fietsroute naar het Natuurpark zoekt.

Beheerplan Flevohout

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

  • Welkompakket met gratis beleefkaart
  • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
  • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk.
Gemeente
Lelystad
Plaats
Lelystad
Aangelegd in
Rond het jaar 2000.
In beheer sinds
2011
Oppervlakte
68 ha
Bereikbaarheid
Goed ontsloten voor fietsers met een doorlopend fietspad vanaf De Landerijen naar de westzijde van Natuurpark Lelystad. Ook bereikbaar vanaf de Dronterweg.
Ligging
Tussen de A6 en de Lage Vaart en De Landerijen, ter hoogte van Natuurpark Lelystad.

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!