Friese-hoek-2.JPG

Friese Hoek

Bijzonderheden

  • Laarzen aanbevolen
  • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Een langgerekte strook bos, onder andere belangrijk als stapsteen voor vogels die er tijdens de trek voorbijkomen. Door de ruige vegetatie is de Friese Hoek rijk aan insecten.

Stapsteen

Dit kleine natuurgebied bestaat uit een langgerekte strook bos. Het ligt direct achter de dijk tegenover de Friese plaats Lemmer vlakbij Rutten, de meest noordelijke woonkern in de Noordoostpolder. Ondanks de geringe grootte is de Friese Hoek een belangrijke stapsteen voor vogels die er tijdens de trek passeren. Door de ruige vegetatie is het gebied rijk aan insecten. Deze zijn een voedselbron voor de vogels. Ook voor zoogdieren zoals reeën en marterachtigen is het een belangrijke stapsteen in het landschap dat verder open is.

Ganzen

's Winters vliegen er duizenden ganzen over de dijk heen en weer tussen de slaapplaats bij de Steile Bank - een ondiepte in het IJsselmeer voor de kust van Gaasterland - en de foerageerplekken in de Noordoostpolder. Op de dijk staat een lichtbaken voor boten die in de buurt van de Steile Bank varen.

Geef onze poldervogels natte poten!  

Poldervogels: dat zijn de vogels die zich thuis voelen in de natuur van Het Flevo-Landschap! Bijvoorbeeld de grutto, roerdomp, waterral of kievit. Die nestelen in het riet, schuilen tussen moerasplanten of zoeken hun voedsel in de vochtige bodem. Maar in droge tijden zijn sommige natuurgebieden niet nat genoeg. Daarom komen we nu in actie. Met jouw steun zorgen we voor greppels, poelen en een hoger waterpeil. Samen geven we onze poldervogels jaarrond natte poten. Help je mee?

Doneer nu

Kenmerken

Toegankelijk
Niet toegankelijk.
Gemeente
Noordoostpolder
Plaats
Lemmer
Aangelegd in
1955
In beheer sinds
1994
Oppervlakte
3,5 ha
Ligging
Aan de voet van de Noordermeerdijk ten noorden van kilometerpaal 7

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!