Lepelaarplassen-watervogels-havik.jpg

Nationaal Park Nieuw Land

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Nationaal Park Nieuw Land laat zien waar Nederland groot in is. Door mensenhanden uit water gemaakt. Vervolgens kreeg de natuur de ruimte met prachtige en unieke natuurgebieden als resultaat. Langs de centraal gelegen Oostvaardersdijk strekt de historie van dit gemaakte land zich uit. Er bestaat geen ander nationaal park binnen of buiten Nederland met dit zelfde verhaal.

De Lepelaarplassen en de Oostvaardersplassen en hun omgeving, Marker Wadden en het Markermeer vormen Nationaal Park Nieuw Land. De internationale natuurwaarden zijn enorm, er is veel te zien en er zijn genoeg avonturen te beleven. Nieuw Land wordt verder uitgebreid en versterkt door natuurlijke verbindingen met de omringende natuur. Met de Marker Wadden, het jongste natuurgebied ter wereld, wordt het een nog groter vogelparadijs dan het nu al is.

Zo bundelen vier grote natuurgebieden in Flevoland hun krachten. Nationaal Park Nieuw Land is een initiatief van de provincie Flevoland. Samen met Stichting Het Flevo-landschap, Staatbosbeheer, Natuurmonumenten, Gemeente Almere, Gemeente Lelystad en Rijkswaterstaat beheren en ontwikkelen zij dit weidse natuurgebied. 

Omdat Nieuw Land zich blijft ontwikkelen, is ieder bezoek een verrassing. Elke keer is de natuur anders en ontstaan andere manieren om haar te beleven. Dit maakt Nieuw Land anders dan alle andere (inter-)nationale parken. Waar instandhouding en continuïteit vaak de boventoon voeren bij nationale parken, voeren verandering en avontuur de boventoon bij Nieuw Land. Dit is het kompas voor de ontwikkeling van Nieuw Land tot Nationaal Park van Wereldklasse.

Lepelaarplassen
De Lepelaarplassen is onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. De Lepelaarplassen is een gebied dat rijk is aan vogels en heeft een Natura 2000-status. Natura 2000 is een netwerk van beschermde natuurgebieden in Europa. De Lepelaarplassen behoort tot de mooiste plekjes van Flevoland. Hier zijn ruim driehonderd soorten vogels waargenomen. Een van de onderdelen, de Natte Graslanden, is een broedgebied voor moerasvogels, weidevogels en eenden. Lepelaars en reigers jagen in de ondiepe greppels en plassen en in de Kwelzone langs de dijk op kleine visjes. Er overwinteren veel ganzen op de Lepelaarplassen.

Meer informatie over Nationaal Park Nieuwland https://www.nationaalparknieuwland.nl/nl

 

Kenmerken

Toegankelijk
De verschillende gebieden van Nationaal Park Nieuw Land zijn voor een groot deel toegankelijk.
Ligging
Almere

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!