trap-8959 -¬ Fotostudio Wierd.jpg

De Grote Trap

Bijzonderheden

  • Wandelpaden
  • Fietspaden
  • Verrekijker aanbevolen
  • Kijkhut / Kijkscherm
  • Picknicktafel of bankje

Over het gebied

Fietsend over de Grote Trap leer je Flevoland pas écht kennen. Het slingerende pad brengt u langs prachtige ruigtes, kleurrijke bloemenvelden en typische Flevolandse vergezichten. U fietst tussen grazende koeien en meanderend water vol planten en kleine dieren. Hier ontdekt u de rust en ruimte van het agrarische hart van de polder.

Het licht glooiende fietspad behoort tot het natuurnetwerk van Flevoland. Door de natuurvriendelijke oevers ontstaat een betere overgang tussen land en water. De vele overgangen - van droog naar nat, van hoog naar laag, van zonnig naar schaduwrijk, van begraasd naar ruig, maken het gebied aantrekkelijk voor allerlei diersoorten, zoals padden, kikkers, vlinders, libellen, vleermuizen en vogels als de grauwe klauwier en nachtegaal. Ondiep water, slikveldjes, laaggelegen eilandjes en modderige oevers hebben een hoge ecologische waarde. Kortom; een prachtige fietsroute met robuuste natuur en een groots uitzicht.

De Grote Trap is een gezamenlijk project van provincie FlevolandWaterschap Zuiderzeeland en Het Flevo-Landschap. Het is een fietspad van acht kilometer lang over een natuurstrook tussen de A6 bij Almere en het Horsterwold bij Zeewolde. De Grote Trap is mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland.

De Grote Trap maakt deel uit van een aantal nieuwe fietsroutes met de bekende fietsknooppunten. Deze routes zijn te vinden op Visit Flevoland.

Ontwerpen fietspad
Het fietspad is ontworpen door de provincie. Verschillende stakeholders hebben meegedacht over het ontwerp, zoals de fietsersbond, de ANWB en de hulpdiensten. 

Bereikbaarheid fietspad
Het fietspad is te bereiken via de nieuw aan te leggen parkeerplaats bij de Vogelweg en bij de Kop van het Horsterwold. Aan het begin en het eind van de fietsroute. De Grote Trap kruist de Vogelweg, Ibisweg en Schollevaarweg. De automobilisten worden geattendeerd op overstekende fietsers. Daarnaast wordt de aansluiting zo ontworpen dat fietsers niet achteloos de weg op kunnen rijden.

Koeien
De koeien die er komen zijn van het ras Hereford. Dit ras staat bekend als rustig en vriendelijk. Mensen wordt wel geadviseerd om met een boogje om de koeien heen te lopen en fietsen.

Faciliteiten
Er zijn enkele schuilhutten voor fietsers die in een regenbui terechtkomen. U kunt natuurlijk altijd je eigen picknickmand meenemen. Let op: neem je afval weer mee het gebied uit! Anders worden de dieren ziek.

Europa
De Grote Trap wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO): Europa investeert in zijn platteland.

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt. Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:

  • Welkompakket met gratis beleefkaart
  • 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
  • Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
  • Korting op activiteiten en excursies in de natuur.


Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Ja
Plaats
Zeewolde
Aangelegd in
2019
Ligging
Een recreatief fietspad tussen de A6 bij Almere en het Horsterwold bij Zeewolde

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!