Natuur Noorderwold-Eemvallei

Noorderwold-Eemvallei

Bijzonderheden

  • Fietspaden
  • Laarzen aanbevolen
  • Verrekijker aanbevolen

Over het gebied

Waar nu nog een open landbouwgebied ligt met uitgestrekte weiden en akkerlanden ontstaat in de toekomst een gevarieerd landschap dat ruimte biedt aan een mix van biologische landbouw, natuur en bebouwing: Noorderwold-Eemvallei.

Waar natuur en landbouw de stad ontvangen

In Noorderwold-Eemvallei stroomde ooit een tak van de rivier de Eem. De oude rivierloop is door hoogteverschillen in het landschap nog altijd herkenbaar. In dit gebied worden natuur en landbouw nu met elkaar verbonden. Mooie nieuwe natuur, lekkere biologische landbouwproducten en geweldige recreatiemogelijkheden lopen hier straks speels in elkaar over. Net als toen zal het landschap veel variatie vertonen.

Op de natste delen komt kleimoeras met open water, rietlanden en moerasbos. Op de hogere delen zullen loofbos en vochtig hooiland overgaan in kruidenrijk grasland dat wordt doorkruist door natuurvriendelijke oevers, bossingels, houtwallen, struweelhagen en akkerranden. In de overgangen tussen de gebieden wemelt het straks van de veldmuizen en andere kleine zoogdieren: een waar vogelparadijs. Dat wordt nog eens extra aantrekkelijk doordat natuur en landbouw in dit gebied samen gaan. 

Biologische boeren houden ziekten en plagen op afstand door niet hele velden vol te zetten met één groente. Zij bebouwen kleinere stroken met diverse gewassen. Daarbij worden velden doorsneden door houtwallen en struweel. Dat brengt landbouw en natuur echt bij elkaar en is mooi om te zien. Chemische middelen worden hier niet gebruikt. Wel lieveheersbeestjes en andere natuurlijke vijanden van parasieten. De biologische (stads)landbouw die hier plaats vindt, draagt zo bij aan een verdere versterking van de biodiversiteit en natuurwaarden.  Hier ontstaat een gastvrij gebied waar bezoekers het beste wat natuur en landbouw in Flevoland voortbrengen, kunnen ervaren en beleven. Een win-win situatie. 

Nieuwe Natuur

Noorderwold-Eemvallei is een gezamenlijk initiatief van natuurorganisatie Het Flevo-landschap en biologisch landbouwbedrijf ERF binnen het programma Nieuwe Natuur van de provincie Flevoland. Met dit programma stelt de provincie Flevoland particulieren en natuurorganisaties in staat zelf toegankelijke en beleefbare natuur te ontwikkelen.  


                                                                                                              

Bescherm de natuur in Flevoland!

Het Flevo-landschap zet zich elke dag weer in om de Flevolandse natuur te beschermen en te ontwikkelen. Maar dat kunnen we niet alleen. Draagt u de natuur in Flevoland ook een warm hart toe? Word dan nu begunstiger. Al vanaf € 25 per jaar beschermt u de natuur bij u in de buurt.

Meld u hieronder aan en profiteer van mooie voordelen:
• Welkomstpakket met gratis beleefkaart van Natuurpark Lelystad
• 3x per jaar ons magazine ‘Natuur dichtbij’
• Gratis parkeren bij Natuurpark Lelystad
• Korting op excursies en activiteiten in de natuur
• Elke maand het laatste nieuws uit de natuur in je mail

Aanmelden

Kenmerken

Toegankelijk
Vrij toegankelijk op wegen en paden
Gemeente
Zeewolde
Plaats
Nabij Almere
Aangelegd in
Vanaf 2019
In beheer sinds
Verwacht in 2019
Oppervlakte
206 ha nieuwe natuur
Bereikbaarheid
Via de Ibisweg, Zeewolde
Ligging
Aan de Ibisweg, nabij afslag Almere Buiten Oost

Zet javascript aan om de kaart weer te geven

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!