Van boom tot bank

Je bent een product tegengekomen van ons eigen hout. Daar zijn wij trots op. Het gebruiken van ons eigen hout is duurzaam, maar hoe is deze bank, paal of vogelhut hier gekomen?

Beheren voor hogere natuurwaarde

Dit beheer van onze bossen doen we uiteraard niet willekeurig. Elk gebied heeft een eigen beheerplan, waarmee we de natuurwaarden van het gebied zo goed mogelijk proberen te dienen. We streven daarbij naar een zo biodivers mogelijk bos, met goede leefomstandigheden voor planten, dieren en andere organismen. Flevoland kent jonge bossen op een rijke kleibodem. Dat betekent dat bomen er snel groeien en dat Het Flevo-landschap haar aangeplante bossen met enige regelmaat moet beheren voor ze een meer volwassen stadium bereiken. Hoe ouder het bos wordt, hoe minder beheer het nodig heeft en hoe meer het bos zichzelf vernieuwt.

Bomen krijgen een tweede leven

Tijdens ons beheerwerk verwijderen we onder meer bomen uit het bos. Bijvoorbeeld bomen die ziek zijn, bomen die de groei van soortgenoten in de weg zitten of bomen die verzwakt zijn en een gevaar vormen voor passerende bezoekers. Een gedeelte van het hout dat we kappen, laten we in het gebied zelf achter. Dit hout dient als voedsel en schuilplaats voor allerlei dieren en ander bodemleven. Het hout vergaat uiteindelijk zodat de voedingsstoffen weer worden opgenomen in de natuurlijke kringloop. Het grootste gedeelte van het hout gebruiken we echter als bouwmateriaal. Hout is een van de weinige echt duurzame materialen die telkens weer door de natuur wordt aangevuld. Bovendien slaat hout CO2 op en door hout te gebruiken onttrekken we dat CO2 voor langere tijd aan de kringloop. Dat is gunstig voor het milieu.

Verduurzaamd bouwmateriaal

Bomen die omgezaagd worden, halen we uit het bos en liggen enige tijd langs de weg voordat ze naar de zagerij gebracht worden. Daar worden de bomen tot planken, balken en latten verzaagd. Sommige van die op maat gezaagde stukken hout verduurzamen we, zodat ze weers- en ongediertebestendiger worden en langer meegaan. Dit doen we door het hout te drogen of juist erg lang nat te maken. Nadat het hout verduurzaamd is, kunnen we het gebruiken als bouwmateriaal.

Van tafelbladen tot kapschuren

Je vindt ons eigen hout op verschillende plekken terug in de gebieden. Van de paaltjes langs onze wandelroutes, tot de grote houten wisentbeelden in Natuurpark Lelystad, de boomstamkano’s in Museumpark Archeon, de bureaubladen op ons kantoor en de bankjes in Natuurpark Lelystad. Maar zelfs enkele van onze grote kapschuren (waar we machines en gereedschap bewaren), observatiehutten en kijkschermen zijn van hout uit onze gebieden gemaakt. Duurzamer kan het niet! In de toekomst willen we ook andere gebouwen van Het Flevo-landschap van dit eigen hout gaan bouwen, zoals toekomstige bezoekerscentra.

Duurzaam en circulair

Het hout uit onze gebieden zetten we ook in voor eigen gebruik. Dat voorkomt vervuilend en stikstof veroorzakend transport en maakt ons hout niet alleen tot een duurzaam, maar ook circulair materiaal. Het Flevo-landschap gebruikt haar bossen niet als productiebos om geld mee te verdienen. Wij gebruiken alleen hout dat door weersomstandigheden, ziekte of beheerwerkzaamheden beschikbaar komt. Door boomziekten (onder meer de letterzetter in fijnsparren en de essentaksterfte onder essen) en enkele zware stormen, is er momenteel veel hout beschikbaar in de vorm van omgewaaide en verzwakte bomen. Al dat hout krijgt een passend tweede leven.

©

Steun ons werk

Bijna overal in Flevoland is wel een mooi natuurgebied in de buurt. Maar al dat moois is wel kwetsbaar. Onze boswachters zijn dagelijks in de weer om de natuur te beschermen en te behouden. Voor de financiering van ons werk zijn we afhankelijk van donaties. Help je mee?