Programma Nieuwe Natuur in Flevoland heeft in december echt vorm gekregen. Een unieke kans om in Flevoland, ook samen met andere organisaties, aan de slag te gaan bij het creëren van natuur dichtbij, om de verbinding met stad en land te vergroten. Er is en wordt daarbij samenwerking gezocht met andere initiatiefnemers, maar ook met gemeenten en waterschap en natuurlijk de provincie Flevoland.
We hebben in 2014 hard gewerkt aan de realisatie van beheerplannen en het verder vergroten van de bekendheid van onze drie kerngebieden Pampushout (Almere), Natuurpark Lelystad en Werelderfgoed Schokland. Met de gebiedsprogrammering in Almere, het Natuurpark Lelystad en het Werelderfgoed Schokland zochten we actief de gebruikers van onze natuurgebieden. Met uiteenlopende activiteiten en promotie zijn de inwoners uitgenodigd en geactiveerd om de natuur in te gaan. Samenwerking met culturele, historische en buitensportorganisaties zorgde voor een gevarieerd aanbod.
Met veel enthousiasme en inzet is gewerkt aan de uitwerking van de projectvoorstellen voor het Programma Nieuwe Natuur. Dit betrof zowel projecten van Het Flevo-landschap zelf (Noorderwold-Eemvallei, Gouden randen Pampushout, Grote Trap) als projecten ingediend door gemeenten (Urkerveld en Schokland zuidelijk rivierduin).
Het Flevo-landschap is in toenemende mate herkenbaar Flevolands. Dit komt tot uiting in onze werkwijze en in samenwerkingsverbanden. Dat krijgen wij terug van gesprekken, onderzoeken en ontmoetingen. Samenwerking met ondernemers, organisaties en overheden.
Ook samenwerking met begunstigers. De drie regiobijeenkomsten aan het einde van het jaar worden steeds drukker bezocht. Een prettige ontwikkeling, omdat wij graag samen doen en samen optrekken. Dat hebben we ook gedaan bij de ontwikkeling van ons beleidsplan voor de komende jaren. Een plan kijkt vijf jaar vooruit. Niet alleen tijdens de regiobijeenkomsten hebben we inbreng gevraagd, ook via de mail. Op een uitvraag onder 5.000 van hen, kregen we maar liefst ruim 700 reacties en suggesties!
Wij voelen ons gesteund door de provincie Flevoland, die wederom een bijdrage voor de komende vier jaar heeft toegezegd. Dankbaar zijn wij ook voor de bijdragen van de Nationale Postcode Loterij, onze bedrijfsvrienden en de ruim 12.000 begunstigers in Flevoland. Een gezond financieel perspectief maakt een maximale inzet voor natuur en landschap mogelijk. Flevolanders worden hier beter van.
Bedankt!
Een woord van dank ook aan al diegenen die zich inzetten voor Het Flevo-landschap. Dat geldt voor onze begunstigers die ons financieel steunen, maar zeker ook voor vrijwilligers die met hun inzet onze bezoekerscentra openhouden of – door weer en wind – naar buiten gaan om anderen van onze natuurgebieden te laten genieten. En steeds vaker ook als beheervrijwilliger. Dankzij deze inzet kunnen wij u dagelijks verwelkomen in onze gebieden. En dat doen we graag!
Martin Jansen,
directeur van Het Flevo-landschap