Naar buiten? Let op voor teken

week-van-de-teek-golfbanen-142840920981891_6903585_1280-2.jpgmaandag 22 juni 2020

Wie graag de natuur in gaat, loopt een verhoogd risico op een tekenbeet. Het is daarom goed om meer te weten over de risico’s en het voorkomen van tekenbeten.

Ziekte van Lyme
Teken kunnen ziektes overbrengen, onder andere de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk dat u weet hoe u een tekenbeet voorkomt en wat u moet doen als u toch gebeten bent. Het aantal mensen dat in Nederland door een teek wordt gebeten stijgt al jaren. Het RIVM registreerde in 1996 600.000 tekenbeten, in 2007 waren dat er 1,1 miljoen en in 2017 was dat aantal opgelopen naar 1,5 miljoen.

Tekenseizoen steeds langer
Teken komen niet alleen in bossen en op heidevelden voor, maar ook in parken, speeltuinen en tuinen. Ongeveer één op de drie mensen melden dat ze een teek opliepen in hun tuin, zo blijkt uit meldingen van tekenradar.nl. De beestjes lijken door het warmer wordende klimaat steeds beter in Nederland te gedijen. De zomermaanden zijn de maanden waarin de meeste mensen in Nederland door een teek worden gebeten: in juni en juli komt de helft van alle meldingen binnen op tekenradar.nl.

Hoe herken je een teek?
Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Hoe bescherm ik mij in de natuur?
Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren!

Hoe controleer ik op tekenbeten?
Kijk vooral op warme plekken, zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ op weekvandeteek.nl.

Ik ben gebeten. Wat nu?
Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet. Het zou goed zijn dat als we buiten zijn geweest, 's avonds onszelf en onze kinderen ook goed nakijken op teken. Vooral nu we midden in het tekenseizoen zitten.

Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten:
- Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
- Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
- Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.


Waar vind ik meer informatie en tips?
- www.weekvandeteek.nl 
- www.tekenradar.nl (app met een dagelijkse tekenactiviteitsvoorspelling)
- www.nos.nl (samenvattend artikel)

(Bronnen: weekvandeteek.nl, nos.nl)

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!