Nieuwe Land Art in Almere Pampushout

Cityscape follows Manscape_proefopstelling in hout_foto Lieke Frielink.jpgvrijdag 04 september 2020

Het Flevo-landschap heeft de Pampushout in Almere een nieuw landschapskunstwerk geschonken. De sculptuur ‘Cityscape follows Manscape’ van Lieke Frielink vraagt aandacht voor het bijzondere polderlandschap.

"We voegen met deze Land Art waarde aan het landschap toe en vragen aandacht voor de bescherming ervan bij toekomstige stedelijke ontwikkelingen", vertelt directeur Ben Huisman van Het Flevo-landschap. "De open en ogenschijnlijk ‘lege’ ruimtes van de lange zichtlijnen richting de dijk hebben betekenis. Het is erfgoed om te koesteren. Als polderbewoners vergeten we wel eens hoe bijzonder het landschap van (zuidelijk) Flevoland is. De grote rechte lappen nieuw land werden door mensenhanden op de voormalige Zuiderzee veroverd en kregen hun invulling op de tekentafel." Het kunstwerk stimuleert daarmee ook het gesprek over de toekomst van Pampushout, waar ‘natuur dichtbij’ belangrijk is voor huidige en nieuwe bewoners en behoud van dit voor Almere karakteristieke landschap.

Verleden, heden en toekomst
Het idee voor het kunstwerk komt van ontwerpster Lieke Frielink (1989), geboren in Almere. Ze sloot haar masteropleiding Social Design aan de Design Academy Eindhoven af met een ontwerpend onderzoek naar de gebiedsontwikkeling van Almere Pampushout. Hierbij bracht zij verleden, heden en toekomst bij elkaar in het ontwerp van de sculptuur. Het Flevo-landschap was zo enthousiast dat ze opdracht gaf tot realisatie.

Frielink: "Ik nodig met mijn werk mensen uit om de omgeving op een andere manier te bekijken. Cityscape follows Manscape vestigt de aandacht op hoe mensen Flevoland hebben vormgegeven, maar vraagt ook aandacht voor de toekomst: hoe kan de stad zich hier ontwikkelen in samenhang met het bestaande landschap? Hoe houd je bij stedenbouw aandacht voor openheid en natuur?"

Zichtlijnen
De landschapsontwerpers van het eerste uur tekenden voor het zuidelijk deel van de Flevopolder een groen-blauw raamwerk, om de jonge stad beschutting te bieden in de nog kale polder. Landbouwpercelen wisselen af met bosvakken, open plekken, bomenrijen, rietkragen, met erlangs wegen, paden en vaarten. Ze deelden de open en gesloten ruimtes zo in dat er zichtlijnen ontstonden tot wel 4 kilometer lang.

Elke zichtlijn komt uit op een ander stuk van de Oostvaardersdijk. Hierdoor werken de lijnen als oriëntatiemiddel en maken de dijk volwaardig onderdeel van het landschap. Dit raamwerk is nog altijd terug te zien in het landschap bij de Pampushout.

De sculptuur lijkt in eerste instantie niets met de omgeving te maken te hebben. Totdat je het punt vindt waarop je de samenhang ziet en de schoonheid van het verleden ontdekt. De sculptuur bewaakt een zichtlijn en vertelt zo het verhaal van dit jonge tekentafellandschap met de dijk als haar lijfwacht.

Land Art langt het Fischerpad
Het kunstwerk staat langs het fietspad Fischerpad, ter hoogte van de Hoge Wetering (voorheen Galjoottocht), waar je in de verte de dijk kunt zien liggen. Het is gemaakt van Cortenstaal. Dat heeft een natuurlijke uitstraling die goed past bij het natuurgebied en is duurzaam, weerbestendig en onderhoudsvrij.

Bezoek het op Open Monumentendag
Het Land Art-object staat inmiddels zo goed als op zijn plek. Op 12 september is de publieksopening, tijdens de Open Monumentendag in Almere. Dan is ook ontwerpster Lieke Frielink aanwezig.

Realisatie werd mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Almere, Tauw, Van Aalsburg BV, Dawod A.A.U., Archie Metaalbewerking Amsterdam en Sietse van der Wal.

Cityscape follows Manscape_proefopstelling in hout_foto Lieke Frielink.jpg

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!