Doe mee met 2021 Soortenjaar in Nationaal Park Nieuw Land

NPNieuwLand OVP ©Marjolein den Hartog Kissmyarts (21).jpg

Foto: Marjolein den Hartog

donderdag 07 januari 2021

Nationaal Park Nieuw Land organiseert het '2021 Soortenjaar'. Het streven is om gedurende het jaar minimaal 2021 plant- en diersoorten te tellen in het jongste nationaal park van Nederland. Al deze waarnemingen worden ingevoerd (en zijn te bekijken) op de site van waarneming.nl.

In het relatief jonge natuurgebied heeft zich al een enorme variatie aan planten, insecten, vogels en andere dieren ontwikkeld. In het 2021 Soortenjaar willen we deze natuurlijke rijkdom nóg beter in beeld brengen en delen met een breed publiek. Door samen meer dan 2021 verschillende soorten te vinden laten we zien hoe rijk en bijzonder Nieuw Land is.

Beter beeld biodiversiteit
In het Nationaal Park is nog nooit eerder op zo’n grote schaal onderzocht welke dieren en planten er leven. We zien al veel soorten vogels, insecten en planten, maar door dit vast te leggen krijgen we samen een nog beter beeld van de biodiversiteit in Nationaal Park Nieuw Land.

Het soortenjaar is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de variatie in het gebied en met de verschillende natuurorganisaties die in Nationaal Park Nieuw Land actief zijn. Daarnaast ondersteunen de gegevens het natuurbeheer en het onderzoek. In het 2021 Soortenjaar wordt samengewerkt met meer dan 15 landelijke en regionale natuur- en soortenorganisaties.

Doe ook mee
De gezamenlijke partners van Nationaal Park Nieuw Land willen niet alleen experts oproepen om mee te tellen. Iedereen mag meedoen. Gedeputeerde Michiel Rijsberman: “Bovendien vinden we het belangrijk dat je wat kan leren van het tellen van soorten. Daarom zijn de studenten van de Aeres Hogeschool gevraagd om mee te werken aan het maken van instructiefilms en het inventariseren van soorten.

Dus, of je nu jong, oud, beginner of expert bent, iedereen kan meedoen. Ga erop (coronaproof!) op uit met het gezin of een vriend. In de loop van het jaar hoopt Nationaal Park Nieuw Land activiteiten te kunnen organiseren samen met deskundigen.

Hoe werkt het?
Wil je meedoen met soorten tellen? Schrijf je in als ‘waarnemer’. Het stappenplan hiervoor staat op nationaalparknieuwland.nl/2021soortenjaar. Ben je een doorgewinterde waarnemer? Plaats je waarnemingen op waarneming.nl.

Experts (vertegenwoordigers van ‘soortengroepen’) zijn welkom om op bepaalde dagen inventarisaties te doen in delen van Nationaal Park Nieuw Land. De partners van Nationaal Park Nieuw Land (Het Flevo-landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, Waterschap Zuiderzeeland, Rijkswaterstaat, Provincie Flevoland en de gemeenten Lelystad en Almere) faciliteren deze experts onder andere door (delen van) hun gebieden open te stellen en interessante routes in de natuurgebieden aan te bieden.

Voor vragen over meedoen of je inschrijven als waarnemer, stuur een e-mail naar info@nationaalparknieuwland.nl.

NPNL 2021 soortenjaar_poster_afbeelding.jpg

Nationaal Park Nieuw Land
Nationaal Park Nieuw Land is het jongste nationaal park van Nederland. Bijzonder aan Nationaal Park Nieuw Land is dat het door mensenhanden is ontstaan en nog volop in ontwikkeling is. De natuur hielp de mens bij het inkleuren van het nieuwe land. Zo is een gevarieerd, waterrijk landschap ontstaan waar deltanatuur de ruimte krijgt en het is een waar vogelparadijs.

Het nationaal park strekt zich uit vanaf de sluizen bij Enkhuizen over het water van het Markermeer tot aan Almere bij de Oostvaardersdijk. En van Lelystad langs de A6 tot aan de afrit 8 (Oostvaarders) bij Almere. Zo horen de Lepelaarplassen, het Wilgenbos en het Vaartsluisbos van Het Flevo-landschap ook bij het nationaal park.

NPNL kaartje uit brandbook_poort LLP.jpg

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!