De natuur kan hier haar gang gaan

Otto 2.jpgmaandag 03 mei 2021

Otto 1Buiten zijn. In de vrije natuur. Lekker de handen uit de mouwen steken. Dat doet Otto Bodemeijer graag. Hij is een van de vrijwilligers van Het Flevo-landschap en mede dankzij hem kunnen bezoekers volop genieten van een van onze prachtige natuurgebieden: de Lepelaarplassen bij Almere. "De natuur kan hier nog steeds volop haar gang gaan. Prachtig!"

(Tekst: Donna Oevering, foto's: Maarten Feenstra)

Grasmaaien, bramen snoeien, onkruid verwijderen en omgevallen bomen weghalen. "Ik ben bijna elke vrijdag bij de Lepelaarplassen of het naastgelegen Wilgenbos te vinden", steekt Otto enthousiast van wal. "Ik vind het fijn om buiten bezig te zijn, samen met gelijkgestemden klusjes doen".

Elke keer weer geniet Otto met volle teugen van de natuur. Het gezellige gekwetter van vogels, een ree die plots voorbijschiet, de natte graslanden, en - vooral - die ongerepte natuur. "Het is toch wel een oer-gebeuren, hoor. Lopend tussen het riet, wilgenbomen die soms dwars over het pad liggen".

"Dat vind ik trouwens ook het mooie aan Almere. Je hebt hier zo ontzettend veel natuur in en om de stad. Je hoeft maar een heel klein stukje te fietsen en je bent al midden in het groen. Het Beatrixpark, het grootste stadspark van Almere, ligt midden in het centrum". Otto is een rasechte Amsterdammer die met volle teugen geniet van het leven in Flevoland. "Welke gek gaat hier nou wonen? Ik hoor het mezelf nóg zeggen toen ik voor het eerst in Almere kwam, maar inmiddels woon ik hier al dik veertig jaar en ik zou niet anders meer willen."  Otto voelt zich verbonden met zijn stad en met de natuur die altijd dichtbij is. Hij is inmiddels gepensioneerd en hij zet zich sinds 2014 in voor Het Flevo-landschap, nadat hij reageerde op een advertentie. "Ik vind het leuk om mee te helpen aan het beheer van zo’n bijzonder gebied als de Lepelaarplassen én ik heb tijd over".

Nat pak
Naast het groenbeheer houdt hij ook, samen met andere vrijwilligers, de waterstand in de gaten. De Lepelaarplassen is een moerasachtig gebied, met slechts op een paar plekjes een pad. "Twee jaar geleden, toen het zomers zo extreem heet was, stond de kwelplas helemaal droog. Dat is niet goed voor alle vogels die in dit gebied leven. Om meer water in het gebied te houden, staan de stuwen sindsdien op een maximale hoogte en monitoren we de waterhoogtes voor het beheer van dit gebied".

Over water gesproken: die keer dat Otto het riet voor een van de observatiehutten wilde maaien vergeet hij nooit meer. "Ik zat ineens met mijn laarzen vast in de modder en toen ik ze probeerde los te krijgen, viel ik achterover in het water. Ik zie me nog liggen". Hij schiet in de lach. "Het ergste vond ik dat ik in die stinkende kleren naar huis moest!"

Bevoorrecht
Otto 2Otto doet veel verschillende klussen in en rond de Lepelaarplassen. Hij is ook gastheer in het bezoekerscentrum De Trekvogel. "Ik verwelkom bezoekers, wijs ze de weg en beantwoord vragen. Dat is leuk om te doen". Het gidsen laat hij over aan andere vrijwilligers. Lachend: "Echt, ik vind de Lepelaarplassen prachtig. Boordevol vogels en ik kijk er altijd naar als ze voorbijvliegen. Maar ik kan ze niet uit elkaar halen. Ik vind het nog steeds heel knap dat mensen zelfs vogels kunnen herkennen aan het geluid dat ze maken".

"De Lepelaarplassen is een Natura 2000-gebied. Dat betekent dat het gebied extra beschermd wordt en je als bezoeker niet overal mag komen. Je mag aan de randen en in bepaalde stukken vrij wandelen en fietsen, maar diep het gebied in gaan, mag alleen onder begeleiding van een gids tijdens een van de spaarzame excursies. Dat ik er als vrijwilliger op bepaalde momenten wel mag komen, geeft me stiekem wel een goed gevoel hoor". Hij zegt het met een grote lach op zijn gezicht. "Laatst vroegen twee fietsers mij naar de ingang en toen ik zei dat het gebied nu niet toegankelijk is, keken ze me vreemd aan. U komt daar toch net vandaan?", zeiden ze. Klopt, maar ik heb de juiste kleding aan", klinkt het lachend, doelend op zijn werkkleding van Het Flevo-landschap. "Dat is een van de momenten dat ik me als vrijwilliger erg bevoorrecht én één voel met de natuur".

Social beeld campagne_2De Lepelaarplasen

Natura 2000-gebied de Lepelaarplassen is een stuk wildernis op piepjong land en maakt deel uit van het Nationaal Park Nieuw Land. Ontstaan bij het droogvallen van Zuidelijk Flevoland en sinds 1971 officieel een natuurreservaat. Vol plassen, rietvelden en natte graslanden. Een paradijs voor water- en moerasvogels. Een prachtig natuurgebied waar u heerlijk omheen kunt wandelen en fietsen. Vanaf de Oostvaardersdijk, de observatiehut en het fietspad met diverse kijkschermen rondom het gebied, heeft u een magnifiek uitzicht over de Lepelaarplassen en de Natte Graslanden. Tip: trek stevige schoenen aan en vergeet uw verrekijker niet.

Steun ons werk in de Lepelaarplassen en bied de lepelaar een veilige rust- en nestplaats.

179874169_2645050272384111_1046477588235168077_n

Meer van deze artikelen lezen? Vraag dan een gratis proefnummer van ons magazine aan!
U las zojuist een artikel uit ons nieuwe voorjaarsmagazine. Begunstigers, bedrijfsvrienden en stakeholders ontvangen dit natuurmagazine van Het Flevo-landschap drie keer per jaar. Wilt u het ook graag lezen, maar bent u nog geen begunstiger? Vraag dan nu een gratis proefnummer aan

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!