Eland geboren in Natuurpark Lelystad

Richard Feenstra.jpgdinsdag 18 mei 2021

Al een paar dagen lang dacht boswachter Gerwin de Vries een elandkalf te zien liggen tussen de stammen van de bomen in het elandenverblijf van Natuurpark Lelystad. Maar helemaal zeker van zijn zaak was hij niet. Totdat hij het beestje op dinsdag 18 mei samen met z'n moeder zag lopen op de weide. Een prachtig gezicht en natuurlijk mooi nieuws voor bezoekers aan het park! Het jonge elandje zal de komende weken nog regelmatig in de dekking liggen. Wie het diertje wil spotten zal dus goed moeten opletten.

(tekst loopt door onder de foto)

Elandjong  Michael KeckeisGrootste herstensoort
De eland is de grootste hertensoort ter wereld en leeft in het koude noorden van Noord-Amerika, Europa en Azië. Mannetjes kunnen wel 2,2 meter hoog worden en 800 kilo zwaar. Vrouwtjes zijn iets kleiner. Elandstieren hebben over het algemeen een breed, bladvormig schoffelgewei met korte uitsteeksels. Elanden eten voornamelijk scheuten en twijgen van de grove den, de schors van wilgen en ratelpopulieren. 's Zomers bestaat het dieet grotendeels uit grotere kruiden, bladeren en waterplanten. De dieren eten gemiddeld zo'n tien kilogram aan twijgen en scheuten per dag en zijn dol op water. Zeker als het 's zomers warm is, kun je de elanden van Natuurpark Lelystad regelmatig zien zwemmen of tot hun kop in het water zien liggen. Ze eten dan waterplanten en koelen heerlijk af. Kalfjes wegen bij de geboorte zo'n 11 tot 16 kilogram. Binnen een maand verdubbelt het lichaamsgewicht. Daarna groeit het dier één kilogram per dag. Elanden kunnen maximaal 27 jaar oud worden.

Alleen in Lelystad
De Europese eland komt voor in Scandinavië, de Baltische staten, Tsjechië, Polen, Wit-Rusland en soms in Duitsland. De enige elanden in Nederland worden gehouden in Natuurpark Lelystad. Tot duizend jaar geleden kwam het dier echter ook in Nederland in het wild voor. Volgens een Drentse jachtvergunning liep hij daar in 1025 nog rond. Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat wilde elanden in het dichtbevolkte Nederland terugkeren.

Foto's:
- jonge eland en moeder op archiefbeeld / fotograaf: Richard Feenstra
- elandkalf op archiefbeeld / fotograaf: Michael Keckeis

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!