Dubbel geboortenieuws in de Lepelaarplassen

Tweeling2.jpgzondag 18 juli 2021

Prachtig nieuws! Net als de afgelopen twee jaren heeft het zeearendpaar in de Lepelaarplassen bij Almere succesvol gebroed. Begin juni bleek dat er niet één, maar twee gezonde mannelijke kuikens op het nest zaten. Beide dieren zijn geringd door de Werkgroep Zeearend Nederland. Inmiddels zijn de twee jonge mannetjes uitgevlogen en verkennen ze de omgeving van het nest. Natuurgebied de Lepelaarplassen van Het Flevo-landschap is één van de kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land.

In 2020 werd ‘Blondie’, ringnummer WN19, geboren (zo genoemd vanwege haar opvallend lichte staart en borst). In 2019 kroop de inmiddels landelijk bekende zeearend ‘Jannie’, ringnummer WN13, als eerste arend van Het Flevo-landschap én de stad Almere uit het ei. Jannie was tevens de eerste Nederlandse zeearend die een GPS-zender kreeg waarmee onderzoekers (en het publiek) haar omzwervingen kunnen volgen (zie: www.portal.werkgroepzeearend.nl).

Bijzonder
Hoewel het goed gaat met de zeearend in Nederland, blijft een succesvolle broedpoging bijzonder. Zowel voor ons als stichting als voor de zeearendpopulatie in Nederland. Dat zeearenden, toproofdieren uit de voedselketen, het zo goed naar hun zin hebben in de Lepelaarplassen is een signaal dat het gebied ecologisch gezond is. De jaarlijkse geboorte van jonge arenden is dan ook het mooiste compliment dat je als natuurbeherende organisatie kunt krijgen.

Rust
Zeearenden zijn erg verstoringsgevoelig tijdens een broedpoging. Om die reden hebben we in het voorjaar bewust niet gecommuniceerd over de geboorte. Alle onderhoudswerkzaamheden in de Lepelaarplassen zijn in deze periode geannuleerd of verschoven. In het voor publiek niet toegankelijke gedeelte van de Lepelaarplassen is cameratoezicht toegepast. We zijn blij dat we de vogels in die periode optimale rust hebben kunnen garanderen.

Verrekijker
De kuikens werden begin juni geringd (als WN29 en WN30), zodat onderzoekers de vogels in de toekomst kunnen herkennen. We verwachten dat de dieren de komende tijd - net als indertijd Jannie en Blondie - te zien zullen zijn in de buurt van de centrale plas en langs het bos bij de Oostvaardersdijk. De oudervogels voeren de jonge vogels voorlopig nog volop met vissen en watervogels. Zeearenden mijden mensen en zijn dus vooral van veraf te zien. Neem daarom een verrekijker mee om de dieren goed te kunnen bekijken.

Tweeling2

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!