Vogelgriep in Flevoland

Aalscholver.jpgvrijdag 14 januari 2022

Op dit moment is er een ernstige uitbraak van vogelgriep in Nederland. Vogelgriep is zeer besmettelijk voor pluimvee (kippen, eenden en kalkoenen) èn wilde watervogels. Ook in Flevoland worden er in natuurgebieden dode watervogels gevonden die zijn overleden aan het virus. In uitzonderlijke gevallen kunnen ook roofieren als vossen, bunzingen en otters ziek worden als ze geïnfecteerde, dode vogels hebben gegeten.

Het vogelgriepvirus is in heel Europa aanwezig en is in principe niet gevaarlijk voor mensen. Toch vragen wij u om alert te zijn als u wandelend of fietsend een van waterrijke gebieden van Het Flevo-landschap of natuurgebieden van collega-organisaties bezoekt.

Hoe herkent u vogels met vogelgriep?
Vogels met het huidige vogelgriepvirus vertonen algehele sloomheid, kunnen niet meer vliegen, vallen vaak om, draaien met hun nek en maken lopend of zwemmend cirkels. Ook hebben ze klachten als diarree en oogontsteking, maken ze geen geluid meer en kunnen plots sterven. Ook afgezonderde vogels die normaal in grote groepen blijven, zoals ganzen, kunnen duiden op besmetting.

Is vogelgriep gevaarlijk voor mensen?
De kans dat mensen besmet raken met vogelgriep is zeer klein. Bovendien is vogelgriep meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die er ziek van worden, hebben meestal alleen milde klachten.

Wat als u een ziek of dood dier vindt?

  • Raak nooit versufte, zieke of dode vogels aan.
  • Raak nooit versufte, zieke of dode roofdieren (zoals vossen, otters of bunzingen) aan.
  • Blijf uit de buurt van vogels of roofdieren die afwijkend gedrag vertonen.
  • Houd uw hond aan de lijn. Honden kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met dieren die vogelgriep hebben.
  • Blijf op de paden. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Hiermee voorkomt u verstoring van watervogels en verkleint u de kans op verspreiding van de ziekte.

Meld dode vogels

  • Dode vogels kunt u melden via de website van het NVWA.
  • Vindt u dode vogels in één van onze gebieden op plekken waar mensen komen (zoals langs wandelpaden, bij observatiehutten of op parkeerplaatsen)? Meld u dit dan via info@flevolandschap.nl.

Meer weten?
Meer informatie over vogelgriep? Zie de website van de NVWA.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!