Otter Freekje overleden in Natuurpark Lelystad

Europese otter, Natuurpark Lelystad_foto Jasper Pluim.jpgvrijdag 13 januari 2023

Otter Freekje is overleden in Natuurpark Lelystad. De dierenarts heeft haar laten inslapen nadat ze al enkele dagen slecht at en nauwelijks meer kon lopen.

FreekjeFreekje bereikte - voor otterbegrippen - de onwaarschijnlijk hoge leeftijd van 19 jaar! Wilde otters overlijden meestal tussen hun derde en zesde levensjaar, dus we mogen gerust stellen dat ze een uitzonderlijke prestatie leverde.

Ook Freekje's levensverhaal is opmerkelijk. Ze werd in 2004 geboren in het Russische Novosibirsk Zoological Park en kwam samen met haar zusje naar Nederland om door Staatsbosbeheer uitgezet te worden om de Nederlandse otterpopulatie te versterken. De otter was de vorige eeuw uitgestorven in ons land en vanaf 2002 startte er een succesvol herintroductieproject om de otter terug te brengen in de Nederlandse natuur. Inmiddels leven er weer ongeveer 500 wilde otters in ons land, waaronder in diverse gebieden van Het Flevo-landschap (zoals de Lepelaarplassen en Natuurpark Lelystad).

Freekje's herintroductie ging om gezondheidsredenen echter niet goed en daardoor werd ze noodgedwongen opgevangen in Natuurpark Lelystad. In het park werd ze een echte diva. Het publiek (en wij) gaan Freekje missen, want ze liet zich altijd heel goed zien in het voorste perk van het otterverblijf. Ze was speels, nieuwsgierig, actief en maakte veel gebruik van de otterpassage tussen de twee perken. Freekje speelde de hoofdrol in vele regionale en landelijke TV-items over otters en liet zich graag fotograferen en filmen door bezoekers.

6Het Flevo-landschap vangt in Natuurpark Lelystad otters op die door omstandigheden zoals een verkeersongeluk, ziekte of een andere oorzaak niet kunnen overleven in de vrije natuur. De dieren hebben een onbezorgd leven in een ruim, natuurlijk verblijf en zijn ambassadeurs van hun soort. In het park geven we bezoekers uitleg over de leefwijze van en risico's voor de groeiende otterpopulatie. Het park is één van de weinige plekken in ons land waar je Europese otters kunt zien.

Tot wij een aanvraag krijgen voor nieuwe opvang, blijft Freekje's perk leeg. Op dit moment vangen wij nog twee otters op.

Bekijk hieronder de Flevo-landschap mini-documentaire over Europese otters (met uiteraard Freekje in een prominente rol).

 

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!