Eerste nakomeling nieuwe wisentstier Natuurpark

Wisentkalf.jpgdinsdag 16 augustus 2016

Onder grote belangstelling kwam eind vorig jaar wisentstier Durkan vanuit een dierentuin in Duitsland naar Lelystad om voor nakomelingen te zorgen in de kudde van Natuurpark Lelystad.  Zijn taak om voor vers bloed te zorgen heeft hij serieus genomen, want veel eerder dan verwacht is het eerste wisentkalf geboren. 'We hadden het eerste kalf pas in 2017 verwacht’' vertelt Boswachter Gerwin de Vries 'dus deze geboorte was een aangename verrassing’.

Het kalf loopt bij de groep en ziet er sterk uit. Als een kalf geboren is weegt het rond de 40 kilogram. Kalveren blijven minstens een jaar onder de hoede van de moeder, maar worden tot ongeveer 6-8 maanden gezoogd. Het jong is elke dag te bewonderen in Natuurpark Lelystad. Het park is gratis toegankelijk. Het gebied is ruim 40 hectare groot, het kan dus even zoeken zijn voor de kleine is gespot.  

Kwetsbare diersoort

Stichting Het Flevo-landschap is een belangrijke speler in het voortbestaan van de wisent, ook wel Europese bizon genoemd. Momenteel lopen van deze kwetsbare diersoort nog maar 5000 exemplaren rond in Europa. Met de nakomelingen uit het fokprogramma van Natuurpark Lelystad zullen deze grote zoogdieren voor uitsterven behouden blijven. November vorig jaar kwam Durkan vanuit Duitsland naar Het Flevo-landschap om zich bij de grote kudde wistenten in het Natuurpark te voegen. De groep stond, na het vertrek van Bjarnov, zonder wisentstier. Uiteindelijk zullen de nakomelingen uitgezet worden in de vrije natuur in Europa.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!