Flevoland wordt steeds groener en (be)leefbaarder

Eland1.jpgdinsdag 30 augustus 2016

Stichting Het Flevo-Landschap zet zich al 30 jaar in voor de natuur dichtbij

Stichting Het Flevo-Landschap viert dit jaar haar dertigste verjaardag. Met ruim 50 natuurgebieden, waaronder bossen, cultuurhistorische elementen en landschapskunstwerken, is de natuurorganisatie niet meer weg te denken uit Flevoland. “Onze gebieden zijn de parels van de provincie”, zegt directeur Martin Jansen trots. “Elke dag maken onze mensen Flevoland steeds groener en (be)leefbaarder!

Passie voor de (Flevolandse) natuur
In 1986 werd Het Flevo-Landschap opgericht en is daarmee de jongste in het rijtje van provinciale landschappen. De eerste gebieden die de stichting in beheer kreeg, waren de landschapskunstwerken de Aardzee aan de Vogelweg en Observatorium Robert Morris tussen Lelystad en Swifterbant. In de jaren 90 werden vele andere gebieden aangekocht of verkregen, waaronder de Lepelaarplassen in Almere, Schokland in de Noordoostpolder en Natuurpark Lelystad.Jansen: In deze gebieden hebben we ook onze bezoekerscentra waar we onze gasten ontvangen en jong en oud meer leren over en enthousiast maken voor de (Flevolandse) natuur. Het is tevens een plek waar we excursies organiseren. Onze passie voor de natuur willen we namelijk met zoveel mogelijk mensen delen.

Toekomstplannen
In de nabije toekomst staan er voor Het Flevo-Landschap een paar grote projecten op stapel. Een aantal daarvan zijn inmiddels in volle gang. “We zijn hard bezig in de Pampushout in Almere om van dit pioniersbos een toegankelijker en gevarieerd stadsbos te maken”, aldus Jansen. “Dit bos ligt direct naast Almere Poort en wordt straks omsloten door de komst van Almere Pampus. In Oosterwold gaan we het zogenaamde groen, in het noordelijke deel van dit nieuwe woongebied tussen Almere en Zeewolde, inrichten en beheren. Op en rond Schokland verkennen we met onze partners de mogelijkheden voor een nieuw Werelderfgoedcentrum. Onze Lepelaarplassen vormen samen met de Markerwadden, Markeremeer en Oostvaardersplassen National Park Nieuw Land (in oprichting). We dingen dit najaar mee naar het predicaat: Nationaal Park van Wereldklasse.En uiteraard blijven we ons in de ander gebieden inzetten voor de natuur. De meeste bossen zijn volwassen aan het worden in de jonge polder en heeft hier sturing bij nodig. Natuurlijk moet je de natuur ook zoveel mogelijk haar eigen gang laten gaan, maar wil een gebied zich optimaal ontwikkelen en willen we de natuurwaarde verbeteren en meer biodiversiteit, dan heb je kundige mensen nodig die de natuur een handje helpen”, aldus de directeur.

Geen Flevo-Landschap zonder begunstigers en vrijwilligers
Het Flevo-Landschap kan echter niet bestaan zonder haar donateurs (begunstigers zoals ze dat bij de stichting noemen) en vrijwilligers. De Flevolandse natuur kan inmiddels rekenen op de steun van ruim 12.000 begunstigers, een aantal bedrijfsvrienden en 150 vrijwilligers. Jansen: “We zijn daar ontzettend blij mee en met een steeds meer terugtrekkende overheid zijn we ook voor een groot deel afhankelijk van deze steun. Wij zeggen altijd: natuur is gratis, maar het beheer ervan niet. Voor onze verjaardag zouden we het daarom ontzettend waarderen als meer mensen zich aanmelden als begunstiger (voor € 18,- per jaar) van Het Flevo-Landschap”. Als men nu lid wordt voor 2017 kan men de rest van dit jaar al gebruik maken van de voordelen en kortingen. Nieuwe begunstigers ontvangen een leuk welkomstpakket.” 

Kadotip: Geef de otter een veilig thuis
Naast een begunstigersschap kan men kan er ook voor kiezen een bijdrage te doen voor het otterproject. Door een betere waterkwaliteit in onze rivieren leven er nu gelukkig alweer zo’n 140 visotters in ons land, maar die zijn nog heel kwetsbaar. Ze hebben onze hulp nodig om te overleven. Het Flevo-landschap zet zich in om de visotter te helpen. Helpt u mee?

Met uw bijdrage gaat het Flevo-Landschap:

  • Oversteekplaatsen aanleggen bij gevaarlijke kruispunten (i.s.m. Landschapsbeheer Flevoland).
  • Een speciale plek inrichten om (wees)otters op te vangen en later uit te zetten.
  • Het vaste otterverblijf in Natuurpark Lelystad veiliger maken.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!