Zeearend geboren in de Lepelaarplassen

CW4E2196.jpgvrijdag 21 juni 2019

Wekenlang hebben we onze tongen eraf moeten bijten, maar nu kunnen we het grote nieuws van dit voorjaar eindelijk officieel melden! Er hebben dit jaar voor het eerst zeearenden gebroed in de Lepelaarplassen, een belangrijk gebied van Het Flevo-landschap dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land. Deze broedpoging was succesvol! Er is een jong zeearendvrouwtje geboren dat de naam Jannie WN13 kreeg. Het dier is - volgens goed gebruik - vernoemd naar boswachter Jan Horstra die haar ringde.

Rust van groot belang
Zeearenden zijn zeldzaam en bovendien erg verstoringsgevoelig tijdens een broedpoging. Om die reden hebben we het gehele voorjaar bewust niet gecommuniceerd over dit bijzondere nieuws. Alle activiteiten en onderhoudswerkzaamheden in de Leplaarplassen zijn in deze periode dan ook geannuleerd of verschoven. In het niet-toegankelijke gebied is bovendien cameratoezicht toegepast om nieuwsgierigen en eventuele kwaadwillenden tegen te kunnen houden. De meest kwetsbare periode voor de broedende arenden was tot en met mei. We zijn blij dat we de vogels in die periode optimale rust hebben kunnen garanderen.

Mijlpaal
Jannie is de eerste zeearend die is geboren in een gebied van Het Flevo-landschap. En de eerste zeearend die is geboren in de gemeente Almere. Het dier is dus erg bijzonder. Zowel voor ons als stichting, voor de stad Almere als voor de groeiende zeearendpopulatie in Nederland. De zeearend heeft zich op eigen kracht opnieuw gevestigd in Nederland. Eerst als wintergast, maar sinds 2006 ook als broedvogel. Het eerste broedpaar koos de Oostvaardersplassen als plek om te broeden, een teken dat het goed gaat met de natuurontwikkeling in de gebieden die tot het Nationaal Park Nieuw Land behoren. Het aantal zeearenden in ons land neemt sindsdien toe. De in Nederland geboren zeearenden nemen steeds vaker nieuwe broedgebieden zoals de Lepelaarplassen in gebruik.

Onderzoek
De jonge zeearend werd medio mei geringd en gezenderd door de Werkgroep Zeearend Nederland (WZN). Uit de zenderinformatie kunnen we opmaken dat Jannie inmiddels is uitgevlogen en zich steeds verder van het ouderlijke nest ophoudt. Ze zal de komende tijd nog door haar ouders worden gevoerd en beschermd totdat ze volledig zelfstandig is. De onderzoekers van WZN hopen Jannie's levenswandel - dankzij de zender - in de toekomst gericht te kunnen volgen en meer te leren over de leefwijze van Nederlandse zeearenden. Uiteraard houden wij u als volger van Het Flevo-landschap op de hoogte van Jannie’s omzwervingen en avonturen.

Kraambezoek
Wilt u op kraambezoek komen? Kom dan langs in observatiehut 'De Lepelaar' in de Lepelaarplassen of post op de Oostvaardersdijk. U maakt daar - met een beetje geluk - kans om Jannie en haar ouders te zien rondvliegen en jagen boven de centrale plas en de natte graslanden.

In de zomereditie van ons Flevo-landschap magazine kunt u alles lezen over zeearenden in het algemeen en Jannie in het bijzonder.

Lees meer over het zenderen van jonge zeearenden (waaronder Jannie) op de website van de Werkgroep Zeearend Nederland.

(Foto's: Rolf Hendriks/InterAxxie Fotografie)

« Terug

Archief > 2019 > juni

Geen berichten gevonden

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!