Opnieuw zeearend geboren in de Lepelaarplassen

20200514_125221.jpgdinsdag 30 juni 2020

Prachtig nieuws! Net als vorig jaar is er opnieuw een zeearendjong geboren in de Lepelaarplassen bij Almere, een gebied van Het Flevo-landschap dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land. Net als vorig jaar gaat het om een vrouwtje. Het dier heeft (nog) geen naam, dus houden we het bij haar ringnummer: WN19. Vorig jaar kroop de inmiddels landelijk bekende zeearend Jannie als ’onze eerste' uit het ei.

Hoewel het goed gaat met de zeearend in Nederland, blijft zo'n geboorte erg bijzonder. Zowel voor ons als stichting als voor de zeearendpopulatie in Nederland. Dat zeearenden, toproofdieren uit de voedselketen, het zo goed naar hun zin hebben in de Lepelaarplassen is een signaal dat het gebied ecologisch gezond is. De geboorte van een jonge arend is dan ook het mooiste compliment dat je als natuurbeherende organisatie kunt krijgen.

Zeearenden zijn erg verstoringsgevoelig tijdens een broedpoging. Om die reden hebben we in het voorjaar bewust niet gecommuniceerd over deze broedpoging. Alle onderhoudswerkzaamheden in de Leplaarplassen zijn in deze periode geannuleerd of verschoven. In het voor publiek niet toegankelijke gedeelte van de Lepelaarplassen is cameratoezicht toegepast. We zijn blij dat we de vogels in die periode optimale rust hebben kunnen garanderen. Inmiddels is het jong uitgevlogen en wordt het regelmatig gezien door bezoekers aan de vogelkijkhut 'De Lepelaar'.

Zeearend WN19 werd medio mei geringd, zodat onderzoekers de vogel in de toekomst kunnen herkennen. We verwachten dat het dier de komende tijd - net als Jannie vorig jaar - goed te zien zal zijn vanuit De Lepelaar-hut aan de centrale plas. De oudervogels jagen bij de centrale plas op karpers en watervogels en voeren de jonge vogels regelmatig in de omliggende bomen of op de eilandjes voor de hut. Neem wel een verrekijker mee om de dieren goed te kunnen bekijken.

20200514_125221.jpg

WN19 op het nest tijdens de ringsessie.

IMG_0110.jpg

IMG_0125.jpg

« Terug

Archief > 2020 > juni

Geen berichten gevonden

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!