Hoe gaat het met Jannie?

Jannie-1.jpgmaandag 12 oktober 2020

In het voorjaar van 2019 werd er een zeearend geboren in de Lepelaarplassen, een Natura2000-gebied dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Nieuw Land. Een uniek moment voor Het Flevo-landschap, omdat dit dier de eerste zeearend was die uit het ei kroop in een van onze gebieden. En dat onder de rook van een grote stad als Almere!

Zenderonderzoek
De zeearend werd in mei door onderzoekers van Werkgroep Zeearend Nederland geringd als WN13 (boswachter Jan Horstra assisteerde bij het ringen en dus werd WN13 al snel 'Jannie' gedoopt). WN13/Jannie werd bovendien als eerste zeearend in Nederland gezenderd. Via de gps-gegevens van deze zender kon Jannie worden gevolgd tijdens haar omzwervingen. Want zeearenden zijn weliswaar grote vogels, maar we weten nog verbazend weinig van hun leefwijze af. De onderzoekers van de Werkgroep Zeearend Nederland wilden bijvoorbeeld graag weten hoe zeearenden de eerste jaren van hun leven doorbrengen, hoe ze reageren op bijvoorbeeld windmolens en hoe ze een eigen territorium zoeken. In 2019 werden er vier zeearenden gezenderd, in 2020 zeven. De bewegingen van al deze dieren zijn te bekijken op https://portal.werkgroepzeearend.nl/.

Omzwervingen
Inmiddels hebben we Jannie meer dan een jaar kunnen volgen en gezien dat ze behoorlijk reislustig is. In 2019 vloog ze als jonge vogel onverwacht richting Denemarken, maar keerde ze na anderhalve maand toch weer terug naar Flevoland om haar eerste winter door te brengen in vertrouwd gebied. In het voorjaar van 2020 begon het reisvirus echter opnieuw te kriebelen en trok ze opnieuw richting Noord-Duitsland om anderhalve maand te bivakkeren aan de Elbe bij Berlijn. Andermaal keerde ze terug naar de Lepelaarplassen en opnieuw trok ze de wijde wereld in: via de Belgische en Franse kust vloog ze over Luxemburg het binnenland in een verkende uitgebreid de Rijn bij het Duitse Kalkar.

Soapserie
Sinds tien dagen is Jannie plotseling weer terug in Flevoland. Ze bivakkeert in de IJsseldelta tussen de Ketelbrug en Kampen. Vogelspotters melden dat ze regelmatig wordt gezien in het gezelschap van een ongezenderde manlijke zeearend. We zijn dus ontzettend benieuwd of Jannie zich gaat settelen of dat haar reislust haar binnenkort naar nieuwe verten voert. Een ding is zeker: de gps-gegevens op https://portal.werkgroepzeearend.nl/ werken als de combinatie van een soapserie en natuurdocumentaire en bieden een fantastische inkijk in het leven van jonge Nederlandse zeearenden.

Nature Today besteedde onlangs ook uitgebreid aandacht aan de gezenderde arenden. Het geeft aan hoe boeiend dit pionierswerk van de Werkgroep Zeearend Nederland is. Let echter wel op! Als u de website eenmaal bezoekt, loopt u het risico om - net als wij - elke dag te moeten kijken naar de omzwervingen van Jannie en de andere arenden. De soap is verslavend...

   

« Terug

Archief > 2020 > oktober

Geen berichten gevonden

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!