Wildcamera's Lepelaarplassen volgen de otter

Lep 3.JPGwoensdag 17 februari 2021

In de gebieden die Het Flevo-landschap beheert staan her en der wildcamera's. We gebruiken die camerabeelden voor verschillende doeleinden. Uiteraard om te zien welke diersoorten er in die gebieden voorkomen (en in welke aantallen). Soms kijken we daarbij heel gericht naar één specifieke, schuwe soort die we overdag niet vaak zullen zien, zoals de otter. Ook controleren we de beelden op opvallende exoten, zoals de wasbeerhond, de wasbeer of de muskusrat. Tenslotte gebruiken we de camera’s soms ook om te zien of gebieden die niet toegankelijk zijn voor publiek toch betreden worden. Bijvoorbeeld door stropers.

Biodiversiteit
Het bekijken van de camerabeelden is eigenlijk altijd een soort van Sinterklaas pakjesavond. Je weet dat je waarschijnlijk iets heel moois te zien krijgt, maar je hebt eigenlijk geen idee wat je te wachten staat. De camerabeelden die we onlangs registreerden in de Lepelaarplassen gaven een fraai beeld van de biodiversiteit in het gebied. Op de beelden was een breed scala aan diersoorten te zien: vooral bevers, vossen en reeën poseerden fraai voor de camera.

Otters
Het meest blij waren we echter met de beelden van otters in de Lepelaarplassen. In 2019 en 2020 werden er meerdere doodgereden otters gevonden langs wegen in de buurt van het gebied. We wisten eigenlijk niet hoe hard deze onnatuurlijke sterfte de populatie in de verschillende gebieden in zuidelijk Flevoland raakte. Mede dankzij de recente camerabeelden weten we nu dat er nog steeds meerdere otters in het gebied leven en dat ze zich succesvol voortplanten. Met de aanleg van otterpassages bij wegen, otterplanken onder bruggen en de aanleg van de Gouden Randen die verschillende natuurgebieden in zuidelijk Flevoland via het water met elkaar verbinden, hopen we de ottersterfte in het verkeer terug te dringen en de otter alle kansen te geven om zuidelijk Flevoland te bevolken.

Bekijk hieronder een kleine selectie van de camerabeelden uit de Lepelaarplassen.

Lep 1.JPG

Lep 2.JPG

Lep 3.JPG

Lep 4.JPG

Lep 5.jpg

Lep 6.jpg

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!