UPDATE: Wisentstier Durkan onverwacht overleden

Durkan 2.jpgdinsdag 07 december 2021

Erg treurig nieuws... Op dinsdagochtend 7 december hebben onze medewerkers wisentstier Durkan dood gevonden in het wisentengebied. Sectie heeft uitgewezen dat Durkan is overleden aan posthitis, een infectie aan de geslachtorganen die vaker voorkomt bij wisentstieren en die niet is te behandelen. De infectie is helaas niet te zien tijdens de dagelijkse checks van de dieren. De dieren gedragen zich normaal en vertonen geen ziekteverschijnselen. Op het moment dat ze heel erg ziek worden trekken ze zich terug in de ruigte. We ontdekken dus pas dat een dier ziek is, als we het niet meer bij de kudde zien staan. Omdat dergelijke infecties snel verergeren, ontdekten we pas dat Durkan ziek was toen hij dood in het verblijf werd gevonden.

Nakomelingen

Durkan leefde sinds donderdag 12 november 2015 in Natuurpark Lelystad. Hij kwam als vierjarig dier uit een Duitse dierentuin en verving de welbekende stier Bjarnov, die naar Spanje verhuisde. Durkan zorgde tijdens zijn zes jaar in Lelystad - tot nu toe - voor 35 nakomelingen. Dat aantal kan nog groeien, want op 25 november jongstleden heeft hij nog een koe gedekt, dus er zijn wellicht nog een paar koeien zwanger van hem.

Het nageslacht van Durkan is verspreid over meerdere gebieden. Zo lopen er kinderen van de stier in een natuurgebied in het Spaanse Castilië en León, in natuurgebied Lille Vildmose in Denemarken, in de Maashorst in Noord-Brabant, op de Slikken van De Heen in Zeeland en in Natuurpark Lelystad.

Nieuwe stier

Durkan zal op termijn worden vervangen door een nieuwe stier. We hopen dat dit gebeurt in de loop van 2022, maar dit is uiteraard afhankelijk van wanneer er een dier beschikbaar is (en waar). We hebben nog geen specifieke nieuwe stier op het oog. We willen eerst contact opnemen met het stamboek. Om inteelt te voorkomen, wordt de stier met zorg aan de hand van de stamboom uitgezocht door het "European Bison Pedigree Book" in het Poolse Białowieża National Park. 

Al 45 jaar wisenten in Lelystad

Natuurpark Lelystad speelt sinds de oprichting in 1974 een rol bij fokprogramma's van bedreigde diersoorten en de herintroductie van deze diersoorten in het wild, zoals przewalskipaarden, bevers en wisenten. Sinds 1976 leeft er een kudde wisenten in Natuurpark Lelystad. Door de jaren heen zijn bijna 100 wisenten uit deze kudde uitgezet in Nederland en (onder meer) Polen, Wit-Rusland, Letland, Kroatië, Duitsland, Schotland, België, Spanje en Denemarken. De huidige kudde bestaat uit ongeveer 25 dieren: een basiskudde van tien koeien, een stier en hun nakomelingen van de laatste twee jaar. Vrijwel ieder jaar worden er dieren uitgezet in andere parken en natuurgebieden.

Durkan tijdens zijn aankomst in Lelystad in 2015. De video is gemaakt door vrijwilliger Bert van Maaren.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!