Bij Van Aalsburg staat de wilg centraal

image00034.jpegdinsdag 05 april 2022

Natuurbeheer kun je niet in je eentje. Om natuurgebieden in Flevoland te ontwikkelen, te onderhouden en te beheren werkt Het Flevo-landschap samen met tientallen partners. Van pachters tot begunstigers, vrijwilligers, collega-terreinbeheerders, gemeenten, provincie, het waterschap en enthousiaste en betrokken bedrijfsvrienden. Een van onze nieuwste partners is Van Aalsburg B.V., een autoriteit op het gebied van duurzame waterbouwprojecten die voornamelijk werkt met wilgenhout Van Aalsburg hielp Het Flevo-landschap in 2021 om de vogeleilanden in de Lepelaarplassen te herstellen. Een gesprek met Dick van Aalsburg, één van de mede-eigenaren van familiebedrijf Van Aalsburg BV uit het Gelderse Hellouw.

Van_Aalsburg"Nog niet zo heel lang geleden besloot alles en iedereen dat oevers en bodembeschermingen vooral met kunststof, beton, staal en steen moesten worden gemaakt”, trapt Dirk af. “Traditionele werkwijzen met wilgentakken en wilgenhout werden resoluut ingeruild voor plastic en basalt. De mensen die wilgen konden vlechten gingen noodgedwongen met pensioen. Echt zonde, want wilgenhout is een zeer flexibel en zeer sterk natuurproduct dat geen milieuschade oplevert, CO2 bindt en gewoon weer terug groeit. Half Nederland is gebouwd met windmolens, klei en wilgentenen! Ik ben dan ook blij dat eerdere generaties bij Van Aalsburg altijd bleven geloven in de duurzame wilg. Sterker: als één van de weinigen in Nederland hebben we het werken met wilgenhout in die periode verder ontwikkeld. Nu circulariteit, milieubewustzijn en duurzaamheid steeds belangrijker worden en de waardering voor traditionele werkwijzen en materialen groeit, hebben wij een belangrijke kennis- en expertisevoorsprong opgebouwd, want het ambacht was bijna uitgestorven”, aldus Dick.

Grote en kleine projecten
IMG_20210902_144118Dertig jaar geleden leek die revival van duurzame technieken en materialen ver weg, erkent ook Dick. “Men vond het werken met knotwilgen achterhaald en ouderwets. Waarom wij dan toch onze eigen wilgen bleven verbouwen, beheren en oogsten? Omdat het in ons DNA zit en we echt geloven in de kwaliteiten van het product. We konden die keuze enerzijds maken omdat we een hecht familiebedrijf waren, anderzijds omdat we het ambacht altijd hebben gecombineerd met moderne en innovatieve technieken. Voor een selecte groep klanten konden we wilgen zinkstukken en waterkeringen daardoor financieel en praktisch aantrekkelijk houden. Nu circulariteit, milieubewustzijn en duurzaamheid steeds belangrijker worden, doen we dat nog steeds. Alleen zijn we inmiddels gegroeid van 10 naar 80 medewerkers, is onze klantenkring enorm gegroeid en werken we allang niet alleen meer alleen in de regio, maar overal in Europa en zelfs daarbuiten. We gebruiken de oer-Hollandse wilg bij kleine en grote projecten. Zo maken we nog steeds mooie wilgenschuttingen voor particulieren, maar gebruiken we wilgentakken en rijshout ook voor zinkstukken in de Rotterdamse en Antwerpse havens, natuurherstelprojecten in veel Nederlandse natuurgebieden, waterkeringen op Aruba en in Suriname èn duinherstelprojecten langs de Haagse kust. De diversiteit in projecten en de afwisseling in locaties houdt het werk leuk en uitdagend.’”

Familie
VanAalsburg“Bijzonder is dat we ondanks deze groei nog steeds een hecht familiebedrijf zijn. Samen met vijf andere broers run ik het bedrijf, terwijl zes neven en vier achterneven ook zijn ingestapt. Iedereen heeft zijn eigen opleidingsachtergrond, expertise en interesses. Zo weet de een alles van wilgen kweken, de ander van baggeren, transport, administratie, projectmanagement, machinebouw of robotica. Iedereen brengt expertise en kennis in en dat geeft een geweldige dynamiek. Heeft iemand een goed idee? Dan bekijken en analyseren we dat en besluiten we of we het verder ontwikkelen of niet. Het grote voordeel daarbij is dat we elkaar door en door kennen en dat we precies weten waar we onze werkwijze verder kunnen optimaliseren. Op die manier kunnen we nieuwe ontwikkelingen en toepassingen snel omarmen. Denk bijvoorbeeld aan het robotiseren van bepaalde handelingen, het bouwen van aangepaste machines of maatwerkoplossingen voor specifieke problemen. Al die keuzes maken we gezamenlijk als collega’s èn familieleden. Het is prachtig om te zien dat we door die aanpak zo’n vooruitstrevend en succesvol bedrijf hebben opgebouwd. Ik ben daar echt trots op en dankbaar voor.”

Minimale impact op het gebied
Een van de duurzame klussen die Van Aalsburg in 2021 afrondde was het herstel van de vogeleilanden in Natura2000-gebied de Lepelaarplassen, één van de kerngebieden van Nationaal Park Nieuw Land en in beheer bij Het Flevo-landschap. Dick: “De Lepelaarplassen vormen een uniek en kwetsbaar gebied in Flevoland. Toen Ingenieursbureau TAUW ons betrok bij de plannen die Het Flevo-landschap had voor het herstel van de eilanden, stond voor ons vast dat we deze opdracht zo duurzaam mogelijk moesten doen met een zo beperkt mogelijke impact op het gebied. En heel eerlijk: het project kende de nodige uitdagingen! Het was vooral een WhatsApp-Image-2021-09-21-at-09.46.58flinke organisatie om de enorme aantallen wilgen zinkstukken, die nodig waren als basis voor de eilandstructuren, midden in het gebied te krijgen. We hebben uiteindelijk een tijdelijke opslagplek gebouwd aan de rand van het gebied (deels aan de waterkant en deels op pontons op het water) en een sloot verbreed die toegang bood tot de Centrale Plas. Alle wilgentakken, een ponton met unieke drijvende kraan en al het materieel is vanaf die locatie met een elektrische boot vervoerd naar het midden van de plas. Het was wekenlang een aan- en afvaren. En veel constructies zijn ter plekke geknoopt en gebouwd. Maar wel in stilte om de rust in het gebied – met veel zeldzame vogels waaronder zeearenden - niet teveel te verstoren. Uiteindelijk hebben we met wilgenhout, slib uit de plas en maisdoek twee prachtige eilanden aangelegd die de dynamiek en de biodiversiteit in het gebied gaan versterken. Een resultaat van ervaring, slim nadenken en heel veel ploeteren. Een prachtige en duurzame klus dus, waardoor de eilanden in de Lepelaarplassen er weer decennia tegenaan kunnen!”

Goede klik
“Door de goede samenwerking met alle betrokken partijen zijn we uiteindelijk bedrijfsvriend geworden van Het Flevo-landschap. We hadden een goede klik met de mensen van Het Flevo-landschap en de stichting doet veel voor de natuur in Flevoland. Dat werk en die visie steunen we graag En heel eerlijk: ook Het Flevo-landschap heeft een historische band met de wilg. Het Wilgenbos en het Wilgeneiland, twee gebieden die pal naast de Lepelaarplassen liggen, zijn spontaan ontstaan toen hier wilgentenen ontkiemden waarmee de Markermeerdijk is gebouwd. Dankzij het bouwen met wilgen, kent Flevoland nu dus unieke en florerende wilgenoerbossen! Een symbolischer start van een goede samenwerking kan ik niet bedenken.”

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!