De schaatsenrijder: een roeiende wants

Schaatsenrijder - Hedwig Storch.jpgdinsdag 12 april 2022

Schaatsenrijder - Jasper de RuiterVrijwel iedereen die wel eens aandachtig naar een sloot op waterplas kijkt, kent ze: schaatsenrijders. Dunne, langpotige insecten die als volleerde schaatsers over het wateropervlak lijken te schaatsen. Maar wat zijn schaatsenrijders nu precies voor beestjes?

Schaatsenrijders komen over de hele wereld voor. Zowel in stilstaand als stromend water en zelfs in warme zeeën. Ze doen hun naam eer aan, omdat het echt lijkt alsof ze over het water schaatsen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dat 'schaatsen' overigens meer op roeien lijkt. Misschien hadden ze dus beter 'roeiertjes' kunnen heten.

Schaatsen of roeien?
Met hun zes pootjes drukken schaatsenrijders een soort kuiltjes in het water. Dankzij microscopisch kleine haartjes op hun pootjes wordt er lucht vastgehouden en kunnen ze hun lichaamsgewicht via hun lange midden- en achterpoten verdelen over het wateroppervlak. Daarom blijven ze op het water drijven. De middelste poten zijn de 'roeipoten' en de achterste zijn de 'stuurpoten'. Een schaatsenrijder kan dus over het water rennen, maar ook duiken en zelfs vliegen met zijn kleine vleugels, waardoor ver van het water kan worden overwinterd. Op het land is het diertje echter niet zo snel, en bij aanraking worden kleine sprongetjes gemaakt om te ontsnappen.

Roofdieren
Schaatsenrijder - Hedwig StorchSchaatsenrijders zijn roofdieren en vangen hun prooien met de voorpoten, nadat ze door de trillingen op het wateroppervlak de prooi hebben gevonden. Hun voedsel bestaat uit kleine insecten die in het water vallen of die boven water komen om naar adem te happen. Schaatsenrijders leggen hun eitjes op drijvende waterplanten. Als de jongen uit het ei komen, worden ze nimf genoemd en lijken ze al sterk op volwassen exemplaren.

Wist je dat?
– Schaatsenrijders behoren tot de orde van de wantsen.
– Er in Nederland acht verschillende soorten schaatsenrijders voorkomen?
– Dat schaatsenrijders hun prooi niet opeten, maar leegzuigen met hun spitse snuit?

Flevoland waterland
Stempel 1 - transparantAls natuurbeheerder heeft Het Flevo-landschap dagelijks te maken met water. In onze gebieden bewaken we niet alleen de waterkwaliteit, maar ook het waterpeil en werken we elke dag aan het geschikt houden van natuurgebieden voor de plant- en diersoorten die er leven. Gezond en voldoende water is namelijk een voorwaarde voor gezonde, robuuste en veerkrachtige natuur. Om die reden besteden we in 2022 extra veel aandacht aan alles wat met schoon en gezond water, waterkwaliteit, waterstand, waterleven en waterbeheer te maken heeft. In 2022 draait alles bij ons om welke werkzaamheden we uitvoeren voor de mooiste waterrijke natuur, bijzondere waterdieren, opvallende water-gerelateerde waarnemingen, waternieuws en waterontwikkelingen! Op de themapagina leest u er meer over.

P.s.: Bij de voorjaarseditie van ons magazine 'Natuur Dichtbij' dat rond 1 mei op de mat valt bij onze begunstigers, zit de gratis zoekkaart 'waterdiertjes'. Deze zoekkaart is vanaf mei ook los te koop in onze bezoekerscentra. 

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!