Spectaculair insectennieuws

Eikenpage_Sander van der Molen.jpgGeplaatst: 06 juli

De waarnemingen die in onze gebieden zijn gedaan de afgelopen tijd zijn zeker spectaculair te noemen. Het prachtige zomerweer en de warme lente heeft absoluut bijgedragen aan deze resultaten maar ook het harde werk om onze gebieden geschikter te maken.

Sprinkhanen
In het Knarbos is de moerassprinkhaan aangetroffen. Minstens twee mannetjes waren aan het “zingen”. Dat zingen klinkt bij deze sprinkhaan overigens als het tikken van schrikdraad. Niet heel lang geleden een echt zeldzame soort die niet in Flevoland voorkwam. De moerassprinkhanen doen het de laatste jaren goed en zijn ook Flevoland aan het koloniseren. Eerst vooral langs de randmeren. Later in de Noordoostpolder: Toppad Urk en Schokland. Maar nu dus ook midden in Oostelijk Flevoland. De zeldzame en opvallende sprinkhaan is aangetroffen in een klein moerassig stukje met ook allerlei zeldzame varens (moerasvaren, kamvaren). Een ideaal biotoop voor de moerassprinkhaan.

Vlinders
Diverse zeldzame vlinders zijn dit jaar in spectaculaire aantallen gezien. Dit was op meerder plekken in Nederland het geval maar zeker in Flevoland. Op Schokland zijn bijvoorbeeld ruim 400 eikenpages op één dag gezien. Meestal wordt deze vlinder die hoog in eiken leeft alleen of met een paar gezien. De grootste groep tot nu toe in Flevoland bestond uit 27 vlinders. 

 

Eikenpage

De grote weerschijnvlinder wordt dit jaar op veel plekken gezien maar meestal een enkeling. Dat er in het relatief kleine bos van de Kamperhoek op 1 dag tien zijn gezien betekent dat daar een grote populatie aanwezig is.

Libellen
Veel bijzondere libellen dit jaar. De Zuidelijke Keizerlibel rukt steeds verder op. Vorig jaar voor het eerst waarnemingen in een aantal gebieden. Nu bij de libellenroute in Natuurpark (op 200 meter) al 4 exemplaren!

De Kanaaljuffer, met zijn opvallend blauwe ogen, komt eigenlijk alleen voor op de hoge zandgronden (Brabant, Limburg, Twente en aangrenzend Overijssel, Achterhoek) Vorig jaar werd de allereerste kanaaljuffer van Flevoland gevonden in het Natuurpark. Vanwege de diepe zandwinplassen een geschikt habitat. Dit jaar is de soort weer aangetroffen. Definitief bewijs dat er een populatie van de soort is en dat deze zich voortplant.

In het Knarbos werden twee zeldzame pantserjuffers aangetroffen. Het gaat om de tangpantserjuffer en de zwervende pantserjuffer. Vanwege de incidenteel droogvallende ondiepe plassen op zandbodem is het Knarbos een van de weinige plekken waar deze soorten in Flevoland worden gezien. In Flevoland was ook nog nooit zo’n groot aantal tangpantserjuffers waargenomen.

In de Kamperhoek zijn recordaantallen Gevlekte witsnuitlibel en Noordse Witsnuitlibel gespot. De gevlekte glanslibel heeft Kamperhoek nu echt gevonden. Tot nu toe 1 zwerver ooit waargenomen maar nu meerdere exemplaren.

Ook werd er in Natuurpark dit voorjaar een nieuwe soort gezien, namelijk de Bruine Winterjuffer. Deze was hier nog nooit eerder gezien.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!