Feestelijke start Noorderwold Eemvallei

_MG_0532 Ibispad   © Fotostudio Wierd.jpgGeplaatst: 12 juli

In het bijzijn van tientallen betrokkenen en geïnteresseerden ondertekenden Martin Jansen, directeur van Het Flevo-landschap en gedeputeerde Jan-Nico Appelman van provincie Flevoland op 12 juli de realisatieovereenkomst voor het Nieuwe Natuurproject Noorderwold-Eemvallei. Dat deden ze op de projectlocatie aan de Ibisweg, waar de komende jaren naar verwachting ruim 200 hectare nieuwe natuur wordt ontwikkeld.

Bekrachtiging samenwerking
Dat er veel partijen betrokken zijn of zijn geweest bij de uitwerking van het project, bleek wel uit het aantal handtekeningen dat op een groot projectbord op de feestlocatie werd gezet. Uiteraard waren de genoemde drie projectindieners van de partij. Ook organisaties als ERF BV, gemeente Zeewolde, gemeente Almere, Almere-Oosterwold, waterschap Zuiderzeeland en Rijkswaterstaat hebben nauwe banden met het project en tekenden het projectbord. Zo werd de samenwerking voor de uitvoering eerste fase Noorderwold-Eemvallei bekrachtigd.

Gefaseerde aanleg natuur
Het gebied waarbinnen het project moet worden gerealiseerd is ongeveer 2000 hectare groot. Het ligt ten oosten van Almere, tussen de A27, de Trekweg, de Grote Trap en de Vogelweg. In de eerste fase wordt ongeveer 135 hectare natuur aangelegd. Voor de realisatie ervan stelt de provincie uit het programma Nieuwe Natuur een bedrag van bijna 24 miljoen euro beschikbaar. Hoe de tweede fase van het project er precies uit gaat zien is op dit moment nog niet bekend, Stichting Flevo-landschap dient hiervoor later een voorstel in.

Bos en moeras
In de eerste fase van het project wordt vooral bos en moeras gerealiseerd. Daarmee wordt invulling gegeven aan compensatieverplichtingen die in Flevoland zijn ontstaan door economische ontwikkelingen of uitbreiding van steden en infrastructuur. Met het bos en moeras dat in Noorderwold-Eemvallei ontstaat,  wordt de verbreding van de A6 tussen Almere en Lelystad gecompenseerd. Gedeputeerde Appelman: “Ik ben blij dat we de natuur, die dicht bij Almere verloren is gegaan, hier zo dicht bij de stad ook weer terug kunnen brengen. Zo zorgen we ervoor dat inwoners kunnen ontspannen en recreëren in toegankelijke en beleefbare natuur dicht bij huis.”

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!