Let op voor de eikenprocessierups

Eik.jpgGeplaatst: 12 juli

Gaat u er binnenkort lekker op uit in een van onze gebieden? Pas dan op voor eikenprocessierupsen. De eikenprocessierups (Thaumethopea processionea) is de rups van een nachtvlinder. De rupsen kunnen in de maanden mei, juni en juli voorkomen op eikenbomen in geheel Nederland. Hoewel de overlast de afgelopen jaren (mede door actieve bestriujding van de nesten) duidelijk afnam, kunt u incidenteel nog steeds overlast ondervinden van de rups.

Wat is de eikenprocessierups ?
De eikenprocessierups is al ongeveer 25 jaar aanwezig in Nederland. In Flevoland komt hij verspreid over de gehele provincie voor waar eikenbomen staan. U loopt kans om de rups tegen te komen in Natuurpark Lelystad en op Schokland. De rupsen gaan ‘s nachts groepsgewijs - in processie - op zoek naar voedsel (eikenbladeren); vandaar de naam eikenprocessierups. In het Natuurpark en op Schokland hebben we de eiken gecontroleerd op de aanwezigheid van rupsen. Bomen met nesten zijn herkenbaar door een rood-wit afzetlint. De ons bekende nesten worden bestreden langs paden en wegen.

Waar moet u op letten?
Nesten van eikenprocessierupsen zien eruit als bolvormige, witgrijze plukken spinrag op de stammen of dikkere takken. De nesten zijn dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Ziet u zo'n nest? Raak dit dan niet aan en verblijf niet te lang in de buurt van een nest. De rupsen verspreiden microscopisch kleine, pijlvormige brandharen die tot jeuk, huiduitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen kunnen leiden.

Gezondheidsklachten na een wandeling?
Heeft u na een wandeling in de buurt van nesten last van jeuk of rode plekjes? Plak daar dan plakband overheen. Trek het plakband van de huid af, waardoor de haartjes aan het plakband blijven kleven. Spoel de huid daarna af met lauw water. Heeft u last van brandende ogen? Spoel deze dan schoon met veel lauw water. Voelt u zich misselijk of heeft u ademhalingsmoeilijkheden? Neem dan contact op met uw huisarts.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!