Tel mee met de Nationale Bijentelling

Pollinationn.jpgGeplaatst: 10 februari

Weet u wat er allemaal rondvliegt in uw tuin? Op 18 en 19 april kunt u weer meetellen tijdens de Nationale Bijentelling. Meedoen is makkelijk, ook als u niet zoveel van bijen weet. Alle hulp is welkom, daarom vragen we iedereen om een half uurtje mee te tellen in tuinen, parken of op balkons en schoolpleinen.

De helft van de ruim 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. Niet alleen voor bijen, maar ook voor ons heeft dit gevolgen. Bijen zorgen namelijk voor de bestuiving van 80% van onze eetbare gewassen. Een gebrek aan voedsel- en nestgelegenheid is de grootste bedreiging voor de bij.

Waarom bijen tellen?
De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is voor het beschermen van bijen. Door de telling de komende jaren te herhalen, weten we welke soorten voor- of achteruit gaan in aantal. Zo krijgen we trends in bijenpopulaties in tuinen helder en kunnen we bijen beter beschermen.

Telt u mee?
Meedoen is eenvoudig, ook als u geen kennis van bijen heeft. Op www.nederlandzoemt.nl onder het tabje ‘bijentelling’ vindt u onder meer een telformulier, zoekkaart en een bijengids waarmee u de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kunt herkennen. We rekenen op u!

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van LandschappenNL, Naturalis, Natuur & Milieu en IVN Natuureducatie. Het doel is het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid voor wilde bijen in Nederland. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Foto: Louise Docker

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!