Hoe gaat het met zeearend Jannie?

Zeearend 11-7-2019.jpgGeplaatst: 11 februari

Vorig voorjaar werd er voor het eerst een zeearend geboren in een gebied van Het Flevo-landschap. Een geweldige mijlpaal. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met het dier, waar verblijft ze en hoe ziet ze er uit?

Kroon op het werk
Zeearend Jannie (vernoemd naar boswachter Jan Horstra die haar ringde) kroop in 2019 uit het ei in de Lepelaarplassen, onderdeel van Nationaal Park Nieuw Land. Uiteraard waren we als stichting bijzonder blij met de geboorte van zo'n indrukwekkend roofdier uit de top van de voedselketen. Samen met de otter staat de zeearend symbool voor een gezonde en vitale poldernatuur waar verdwenen soorten weer hun rechtmatige plek innemen. Voor ons als natuurbeherende organisatie is de terugkeer van deze iconische dieren de kroon op ons werk.

Zender
Om meer inzicht te krijgen in de leefwijze van jonge zeearenden (en bijvoorbeeld hun reactie op windmolens, recreatiegebieden en stedelijk gebied) werd Jannie medio mei geringd en gezenderd door de Werkgroep Zeearend Nederland (WZN). Ondanks dat er steeds meer zeearenden in Nederland zijn, weten we namelijk nog verrassend weinig over hun leefwijze. De zenders moeten die kennis de komende jaren vergroten. In totaal werden er in 2019 vier nieuwe Nederlandse zeearenden gezenderd.

Honkvast
Uit de zenderinformatie van het afgelopen jaar, kunnen we opmaken dat Jannie in haar eerste levensjaar erg honkvast was. Zo vloog weliswaar eind augustus ineens naar Bremen in Duitsland om daar een weekje rond te hangen. Maar al snel keerde ze terug naar Nederland. Via de Dollard vloog ze langs de stad Groningen terug naar de Veluwe. Vanaf september tot februari verbleef ze overdag in de Oostvaardersplassen en 's nachts in de Lepelaarplassen. Buiten enkele korte tripjes naar de Veluwe, Hilversum, Veenendaal en de Randmeren bleef ze trouw aan het gebied waar ze was geboren. We vermoeden dat de reset van het moeras in Oostvaardersplassen zorgde voor een overvloed aan makkelijk te vangen vissen en veel grazende ganzen, zodat de noodzaak om te zoeken naar een nieuw leefgebied overbodig was. De afgelopen maanden verbleven er om die reden soms wel 12 zeearenden tegelijk in Nationaal Park Nieuw Land.

Nog geen volwassen kleed
Na een jaar heeft Jannie vrijwel de omvang van een volwassen zeearend. Maar ze ziet er nog steeds uit als een jonge vogel. Ze is zwartbruin van kleur, vooral op haar vleugels, kop en staart. Ze heeft lichte en donkerbruine vlekken op haar rug. Haar snavel is nu nog zwart, maar zal binnen nu en drie jaar langzaam naar donkergrijs, grijsgeel, lichtgeel en ten slotte helder geel kleuren. Haar iris is de komende drie jaar nog zwart en wordt pas daarna licht- tot goudbruin. Haar volwassen verenkleed krijgt ze pas over een jaar of vier, de kenmerkende lichte kop laat nog langer op zich wachten. Die krijgt ze pas tussen haar achtste en tiende jaar.

Waar kunt u Jannie zien?
Jannie wordt regelmatig gezien in Nationaal Park Nieuw Land. De ene keer vliegt ze rond boven de Lepelaarplassen, de andere keer boven het moeras en het zuidelijke gedeelte van de Oostvaardersplassen. In het voorjaar zijn er regelmatig zeearenden te zien vanuit kijkhut de Lepelaar in de Lepelaarplassen. Ook vanaf de dijk tussen Almere en Lelystad heeft u een goede kans om zeearenden te zien overvliegen. Heeft u geen geluk? Loop dan even binnen bij bezoekerscentrum De Trekvogel naast de Lepelaarplassen en bekijk onze pop up-expositie over zeearend Jannie!

Zeearenden portal
Maar ook vanachter uw pc, tablet of telefoon kunt u de omzwervingen van Jannie op de voet volgen. Ga naar portal.werkgroepzeearend.nl om de vliegbewegingen van de vier gezenderde Nederlandse zeearenden te zien!

Meer weten?
Vogelbescherming Nederland publiceerde onlangs een informatief artikel over zeearenden. Verslaggeefster Monica Wesseling bezocht voor het schrijven van dit stuk de Lepelaarplassen om inspiratie op te doen. Lees hier het gehele artikel: https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/volop-vliegende-deuren

Foto: Jannie met haar moeder in de Lepelaarplassen in de zomer van 2019. Foto: Koos Jansen.

Zeearend 11-7-2019.jpg

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!