Przewalski-stamvader Remus overleden

Przewalski - J. Thijssen.jpgGeplaatst: 25 februari

Op 25 februari is przewalskipaard Remus een natuurlijke dood gestorven in Natuurpark Lelystad. Remus was met 33 jaar het oudste dier van ons park en had een rijk en belangrijk leven achter de rug.

Uitgestorven
Remus werd op 14 juni 1987 geboren in de dierentuin van Praag en bracht zijn jeugd door in de dierentuinen van Keulen en Neuwied. In Remus' jeugd kwamen przewalskipaarden alleen nog in dierentuinen voor. In Mongolië, waar de soort thuishoort, was het dier uitgestorven. Via een ambitieus fokprogramma met de laatste dierentuin-przewalskis namen hun aantallen de afgelopen 50 jaar echter weer gestaag toe. De stamboom van alle nu levende przewalskipaarden is gebaseerd op een beginaantal van dertien dieren.

Lelystad przewalski-hotspot
Om inteelt te voorkomen werd eind vorige eeuw een stamboek opgezet en werden diverse geselecteerde bloedlijnen samengebracht wat resulteerde in gezondere nakomelingen. In 1997 waren er wereldwijd alweer 1450 dieren. Dieren uit Europese dierentuinen werden onder meer in Natuurpark Lelystad ondergebracht. Hier werd gefokt met de paarden en kregen de tamme dierentuindieren de kans om weer te verwilderen.

In de periode van 1996 tot 2000 werden er uiteindelijk tientallen Lelystadse przewalskipaarden uitgezet in het Nationaal Park Hustain Nuruu in Mongolië. Deze dieren die in Lelystad werden geboren groeiden niet langer op in de bescherming en beperkte ruimte van een dierentuin. Ze vertoonden weer natuurlijk gedrag, leefden in dynamische kuddes in een royaal verblijf en moesten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen.

Stamvader
Toen Natuurpark Lelystad startte met het fokken van przewalskipaarden werd Remus op 14 juni 1995 naar Lelystad gehaald. Hier werd hij een van de stamvaders van het wilde przewalskipaard. Remus kreeg in totaal 20 kinderen, vele kleinkinderen en achterkleinkinderen. Deze nakomelingen leven in kuddes in Mongolië en in dierentuinen en parken in Europa. In Natuurpark Lelystad leven nog drie van zijn dochters die inmiddels ook al op middelbare leeftijd zijn. Remus was voor bezoekers altijd duidelijk te herkennen aan zijn halve rechteroor en zijn kleine gestalte. Naarmate hij ouder werd, kromp hij beetje bij beetje. 

Met Remus, verliezen we niet alleen ons oudste dier, maar ook een bijzonder dier met een mooie en belangrijke levensgeschiedenis.

Przewalski - J. Thijssen.jpg

Remus (helemaal links) met zijn harem.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!