Project Oostvaardersoevers verbetert vogel- en visstand

masterplan+nieuw+land.jpgGeplaatst: 01 mei

In het project Oostvaardersoevers wordt gewerkt aan verbindingen tussen het Markermeer en de Lepelaarplassen en Oostvaardersplassen. In deze video vertellen Ben Huisman, directeur Flevo-landschap, en bestuurders van de andere partners, waarom het project belangrijk is.Het Flevo-landschap beheert 32 natuur-, erfgoed- en land art-gebieden in de provincie Flevoland. Een van die gebieden is de Lepelaarplassen; een internationaal belangrijk wetland (Natura 2000) en vogelparadijs. Het gebied maakt deel uit van Nationaal Park Nieuw Land. De combinatie van de vogelrijkdom en het wildernisgevoel maakt het voor bezoekers een zeer aantrekkelijk gebied.

Slimme waterverbinding voor robuustere natuur
De Almeerse wethouder Jan Hoek geeft in de video ook aan dat alleen huizen bouwen niet genoeg is voor een mooie stad en een fijne woonplek. ‘Mooie, sterke natuur waar ook ruimte is om te fietsen en wandelen is minstens zo belangrijk.’

Voor de broed- en trekvogels is het cruciaal dat er steeds voldoende voedsel te vinden is in de Lepelaarplassen en het Markermeer, en dat de Lepelaarplassen jaarrond voldoende water bevatten. Het moerasgebied is nu afhankelijk van regen en kwel. Zeker tijdens warme droge zomers dreigt verdroging, en dat is door klimaatverandering vaker te verwachten. Ook zwemt er maar weinig vis en daarmee is voedsel schaars.

Verbeteringen voor vissen en vogels
Met het project Oostvaardersoevers verbetert de watertoevoer van de Lepelaarplassen, omdat het natuurgebied een veilige waterverbinding krijgt met het Markermeer. De gelijktijdige aanleg van vooroevers met vispassages (zodat vissen in- en uit kunnen zwemmen) geeft vis uit het Markermeer toegang tot het uitstekende paai- en opgroeigebied van de Lepelaarplassen. Zo verbetert de visstand in het Markermeer en de Lepelaarplassen én komt er meer voedsel voor broed- en trekvogels beschikbaar.

Het Flevo-landschap
Het Flevo-landschap zet zich ook in voor verdere verbetering van de recreatieve voorzieningen in en rond de Lepelaarplassen en haar aangrenzende natuurgebieden Vaartsluisbos en Wilgenbos. Oostvaardersoevers is een van de projecten waarin Het Flevo-landschap met partners werkt aan versterking van de natuur.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!