Zorgen om rust in kraamkamer natuur

Moeder_natuur HFL.jpgGeplaatst: 08 maart

LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Goois Natuurreservaat verenigen zich in aanloop naar broedseizoen.

De lente lonkt, het broedseizoen is in aantocht. Dit jaar is dat voor boswachters reden tot zorg. Want de grote drukte die we in natuurgebieden constateren sinds de pandemie, kan tijdens het broedseizoen voor problemen zorgen. Met een gezamenlijke actie vragen boswachters van LandschappenNL, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Goois Natuurreservaat bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden.

De coronacrisis zorgt voor een sterke toename aan bezoekers in de natuurgebieden. Mensen zijn massaal op zoek naar ontspanning en rust in de natuur en hoewel die groeiende waardering voor de Nederlandse natuur heel positief is, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee. “Het is van belang dat bezoekers beseffen dat ze in het voorjaar de kraamkamer van Moeder Natuur betreden,” zegt Ruben Vermeer, boswachter bij Natuurmonumenten.

Op kraamvisite
Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust, hygiëne en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. De kraamkamers van Moeder Natuur vragen om exact hetzelfde. In veel gebieden hangen daarom sinds deze week borden en spandoeken met de tekst ‘welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur’.

De natuurorganisaties willen hiermee bezoekers verwelkomen en tegelijkertijd wijzen op de kwetsbaarheid van de plek waar ze zijn. Het hele voorjaar zijn ze in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren en van nieuwe, groeiende planten. De terreinbeheerders vragen bezoekers dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, laat geen afval achter.

Natuur is open
De meeste wandelpaden zijn zo aangelegd dat er voldoende rustgebied overblijft waar wild zich kan terugtrekken en tegelijkertijd genoeg ruimte overblijft voor wandelaars, fietsers en ruiters om van de natuur te genieten. Op sommige plekken zijn extra maatregelen getroffen om dieren te beschermen.

Zeearenden Lepelaarsplassen
Om zeearenden optimale rust en bewegingsvrijheid te geven, is het kerngebied van Natura2000-gebied de Lepelaarplassen (onderdeel van Nationaal Park Nieuw land) in het voorjaar verboden voor alle bezoekers. Zelfs de medewerkers van Het Flevo-landschap en het Waterschap moeten hun activiteiten uitstellen tot na het broedseizoen. Om de rust te garanderen en verstoring te voorkomen maken we zelfs gebruik van cameratoezicht. De wandel- en fietspaden naar de observatiehut en rondom het gebied blijven wel gewoon toegankelijk. Ook sommige natuurpaden rondom UNESCO Werelderfgoed Schokland zijn gedeeltelijk afgesloten voor bezoekers om weidevogels in alle rust te laten broeden. De afsluitingen zijn met linten en borden aangegeven.

Paniek en stress voorkomen
Als mensen zich niet aan de regels houden, kunnen ze –onbewust – wilde dieren verstoren. Dat kan in het ergste geval leiden tot sterfte. Het aantal incidenten met loslopende honden nam afgelopen jaar toe, er werd meer zwerfafval achtergelaten en boswachters zien steeds vaker mensen buiten de paden lopen of fietsen. En hoewel wilde dieren vaak goed weten waar wandelpaden lopen, houden ze geen rekening met mensen of honden die ze opjagen búiten de paden. In paniek kan een ree zich doodrennen tegen een hek of op een weg. Een broedende vogel die keer op keer moet opvliegen omdat mensen of honden vlak langs het nest lopen, houdt zijn eieren niet warm. De kuikens sterven dan in het ei.

Geniet dus van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Het broedseizoen duurt formeel van 15 maart tot 15 juli.

Het Flevo-landschap / LandschappenNL
Natuurmonumenten
Staatsbosbeheer
Goois Natuurreservaat

Moeder_natuur HFL.jpg     Moeder_natuur_Haas HFL.jpg

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!