Mezen versus eikenprocessierups: 1-0

image00003.jpegGeplaatst: 19 maart

Eind 2019, begin 2020 informeerden we u enkele keren over ons meerjarige experiment in de Pampushout bij Almere om nestkastjes in te zetten tegen de opmars van de overlast gevende eikenprocessierups. Hoe is dat experiment eigenlijk verlopen?

De gedachte was dat kool- en pimpelmezen de rupsen voeren aan hun jongen. Veel nestkastjes ophangen zou dus veel mezen broedgelegenheid geven vlakbij hun voedselbron. Dat zou weer moeten leiden tot een overdaad aan voedsel voor meer jongen, een hoger broedsucces en uiteindelijk minder overlast door eikenprocessierupsen. Tot zover de theorie. Of het zou werken wisten we uiteraard niet. Mezen verdedigen hun territorium agressief tegen soortgenoten en er kwam kritiek op de dichtbij elkaar gehangen nestkasten langs het Stonespad en Fisherpad. ,,Dat gaat nooit werken’’, kregen we te horen. Ook werd er beweerd dat mezen te weinig rupsen zouden eten om de overlast merkbaar te verkleinen en dat het fietspad onder de kastjes te druk was voor broedsucces.

Veel nesten
Eind februari 2021 hebben onze vrijwilligers de in totaal 27 keurig genummerde nestkastjes schoongemaakt. Wat bleek? In 26 van de 27 nesten zaten volwaardige, gebruikte nesten. Slechts één kast was niet bewoond geweest (Stonespad 19). Bovendien spraken verschillende bezoekers de vrijwilligers erop aan dat zij in het voorjaar en de zomer van 2020 nauwelijks last hadden gehad van eikenprocessierupsen. Aangezien er langs de route nooit rupsenbestrijding heeft plaatsgevonden, lijkt de proef dus succesvol.

Experiment uitgebreid
Naast de 27 nestkastjes, hangt Het Flevo-landschap in 2021 ongeveer 30 extra kastjes op in de Pampushout. We houden u op de hoogte van de resultaten (en uiteraard of Stonespad 19 dit broedseizoen wél bewoond wordt).

Lees ook: Meer mezen voor minder eikenprocessierupsen 09-12-2019

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!