Jannie bezoekt Parijs en Reims

Jannie-1.jpgGeplaatst: 07 april

Jannie, de eerste gezenderde zeearend van Nederland, is een reislustig type. Na een lang verblijf in de Biesbosch is ze begin april op de wieken gegaan en naar Frankrijk gevlogen. Jannie maakte al eerder lange reizen door België, Frankrijk en Duitsland tot aan Denemarken toe.

Via Jannie's zender kunnen we zien dat ze via Antwerpen naar Parijs is gevlogen. Op 7 april verbleef ze net onder Reims. Frankrijk beviel haar blijkbaar maar matig, want op 14 april was ze alweer te bewonderen aan de oevers van het Ketelmeer. Naar haar beweegredenen om te gaan trekken moeten we gissen, maar feit is dat Jannie vaker spontaan lange vluchten maakt. Het lijkt alsof jonge zeearenden ieder een eigen karakter hebben. sommige vogels zijn extreem honkvast, terwijl anderen graag de wereld verkennen. Op dit moment zijn er elf Nederlandse zeearenden uit 2019 en 2020 gezenderd. Hun reisbewegingen zijn te volgen op https://portal.werkgroepzeearend.nl/.

Zenderonderzoek
Jannie werd in mei 2019 door onderzoekers van Werkgroep Zeearend Nederland geringd als WN13 (boswachter Jan Horstra assisteerde bij het ringen en dus werd WN13 al snel 'Jannie' gedoopt). WN13/Jannie werd bovendien als eerste zeearend in Nederland gezenderd. Via de gps-gegevens van deze zender kon Jannie worden gevolgd tijdens haar omzwervingen. Want zeearenden zijn weliswaar grote vogels, maar we weten nog verbazend weinig van hun leefwijze af. De onderzoekers van de Werkgroep Zeearend Nederland wilden bijvoorbeeld graag weten hoe zeearenden de eerste jaren van hun leven doorbrengen, hoe ze reageren op bijvoorbeeld windmolens en hoe ze een eigen territorium zoeken. In 2019 werden er vier zeearenden gezenderd, in 2020 zeven. Het kuiken dat in 2020 in de Lepelaarplassen werd geboren kreeg overigens geen zender, alleen een ring.

Omzwervingen
Inmiddels hebben we Jannie meer dan een jaar kunnen volgen en gezien dat ze behoorlijk reislustig is. In 2019 vloog ze als jonge vogel onverwacht richting Denemarken, maar keerde ze na anderhalve maand toch weer terug naar Flevoland om haar eerste winter door te brengen in vertrouwd gebied. In het voorjaar van 2020 begon het reisvirus echter opnieuw te kriebelen en trok ze opnieuw richting Noord-Duitsland om anderhalve maand te bivakkeren aan de Elbe bij Berlijn. Andermaal keerde ze terug naar de Lepelaarplassen en opnieuw trok ze de wijde wereld in: via de Belgische en Franse kust vloog ze over Luxemburg het binnenland in een verkende uitgebreid de Rijn bij het Duitse Kalkar. We zijn uiteraard erg benieuwd welke verre bestemmingen ze in 2021 zal bezoeken en waar ze zich uiteindelijk zal settelen.

Lees ook:
16-04-2021: Ook WN19 op de wieken
12-10-2020: Hoe gaat het met Jannie?
30-06-2020: Opnieuw zeearend geboren in de Lepelaarplassen
11-02-2020: Hoe gaat het met zeearend Jannie?
13-11-2019: Expositie Jannie in de Trekvogel
11-09-2019: Jannie vliegt naar Bremen
26-08-2019: 'Juffrouw Jannie' verkent Kampen
03-07-2019: Jannie goed zichtbaar in de Lepelaarplassen
21-06-2019: Zeearend geboren in de Lepelaarplassen

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!