De natuur in? Let op voor teken!

wandelen-kamperhoek.JPGGeplaatst: 20 april

Het tekenseizoen is gestart. Wie graag de natuur in gaat, loopt de komende periode meer kans om gebeten te worden door een teek. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Met de juiste voorlichting en beschermende maatregelen verkleint u het risico op tekenbeten én vervelende ziekten die de teken kunnen veroorzaken!

Teken zijn kleine spinachtige beestjes die ziekten kunnen overbrengen op mens en dier, bijvoorbeeld de ziekte van Lyme. Het is belangrijk dat u weet hoe u een tekenbeet voorkomt en wat u moet doen als u toch gebeten bent. Het aantal mensen dat in Nederland door een teek wordt gebeten stijgt al jaren. Het RIVM registreerde in 1996 600.000 tekenbeten, in 2007 waren dat er 1,1 miljoen en in 2017 was dat aantal opgelopen naar 1,5 miljoen.

Tekenseizoen steeds langer
Teken komen niet alleen in bossen en op heidevelden voor, maar ook in parken, speeltuinen en tuinen. Ongeveer één op de drie mensen melden dat ze een teek opliepen in hun tuin, zo blijkt uit meldingen van tekenradar.nl. De beestjes lijken door het warmer wordende klimaat steeds beter in Nederland te gedijen en vroeger in het jaar actief te worden. De zomermaanden zijn de maanden waarin de meeste mensen in Nederland door een teek worden gebeten: in juni en juli komt de helft van alle meldingen binnen op tekenradar.nl.

Hoe herken je een teek?
Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Hoe bescherm ik mij in de natuur?
Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus uzelf, maar ook kinderen en huisdieren na een natuurbezoek controleren op teken.

Hoe controleer ik op tekenbeten?
Kijk vooral op warme plekken, zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Recent onderzoek wijst uit dat volwassenen meestal in hun benen worden gebeten en kinderen juist vaker op hun hoofd. Controleer dus het gehele lichaam! Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ op weekvandeteek.nl.

Ik ben gebeten. Wat nu?
Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet. Hou de beetplek de komende tijd goed in de gaten. 

Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten:
- Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
- Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
- Bij aanhoudende gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.

Waar vind ik meer informatie en tips?
- www.weekvandeteek.nl
- Instructiefilm 'systematische tekencontrole'.
- www.tekenradar.nl (app met een dagelijkse tekenactiviteitsvoorspelling)
- www.rivm.nl

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!