Eerste jonge lepelaars van Flevoland geringd, vijftig jaar geleden

Ringen lepelaar 1971 foto Flevolands Archief, RIJP, Jaap Potuyt_NL-LlsHFA_0230_10086.jpgGeplaatst: 10 juni

Op 11 juni is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste in Flevoland geboren lepelaars geringd werden. Waar dat was? In wat nu de Lepelaarplassen zijn.

Maar liefst zestien nesten met lepelaars waren er bij de zuigerput die hier toen lag. Het zand werd onder meer gebruikt voor de dijk. Fotograaf Jaap Potuyt van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders legde het ringen van de jongen vast.

Help de lepelaar terugkeren

Inmiddels is het alweer ruim vijftien jaar geleden dat er voor het laatste een jonge lepelaar is geboren in de Lepelaarplassen. Terwijl we dat wel zouden willen in dit Natura 2000-gebied. De vogeleilanden in de Grote plas zijn echter ook flink geërodeerd; er is nauwelijks meer iets van de eilandjes over. We hopen dat met het weer op grootte brengen van de vogeleilanden ook de lepelaar weer terugkeert: dat ze weer voldoende ruimte en veiligheid bieden voor deze vogel. Ook verbetert met de herstelmaatregelen de waterkwaliteit en komt er meer voedsel voor deze moerasliefhebber beschikbaar; denk aan stekelbaars, kikkers en grote waterinsecten zoals libellelarven.

Wilt u meehelpen aan het herstel van de vogeleilanden? Naast voor de lepelaar zijn ze ook belangrijk voor veel andere vogels.
Lees meer over hoe u kunt helpen.

Eerder artikel over de vijftigjarige Lepelaarplassen

Foto’s: Het Flevolands Archief, Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders, Potuyt (1971)

jonge lepelaar lepelaarplassen RIJP jaap Potuyt

Het ringen van jonge lepelaars in latere LLP - foto Het Flevolands Archief, RIJP, Potuyt (11 juni 19

 

Ringen jonge lepelaar in Lepelaarplassen, 11 juni 1971, foto Jaap Potuyt, RIJP, Flevolands Archief

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!