Flora en Fauna 2020 - Wilgenreservaat

eikenvaren.jpgGeplaatst: 29 september

In het Wilgenreservaat zijn tijdens inventarisatietellingen in 2020 drie Rode lijst soorten gevonden: het geelhartje, de moeraswespenorchis en rode ogentroost. Van zowel het geelhartje als de moeraswespenorchis zijn meer dan 100 exemplaren gevonden. Daarnaast stonden er ook nog een aantal andere leuke planten zoals: echt duizendguldenkruid, gevleugeld hertshooi, oranje havikskruid en rietorchis. Het rond wintergroen en addertong voorheen gevonden in 2016, zijn niet teruggevonden in 2020. Ook de grote ratelaar is niet teruggevonden.

Wel zijn er in 2020 opvallend veel nieuwe groeiplekken van de gewone eikvaren ontdekt. De reden: men kwam erachter dat je ook met een verrekijker omhoog in de beboste bomen moest zoeken. De varens groeiden dus ook boven het hoofd! Aangezien omhoogkijken tijdens het karteren van planten niet een gebruikelijke methode is, zijn er hierdoor waarschijnlijk dit keer meer locaties van gewone eikvaren gevonden. Er is dus waarschijnlijk geen sprake van een daadwerkelijke toename van de gewone eikvaren.

Vlinders: er zijn 16 soorten dagvlinders gevonden. Het gaat hier om dagvlinders die wijdverbreid voorkomen in Flevoland. De atalanta (237) en de dagpauwoog (267) zijn het vaakst aangetroffen.

Libellen: 14 libellen soorten zijn waargenomen. Geen van deze soorten was een Rode lijst soort. Enkele soorten die zijn gevonden zijn bijvoorbeeld: de grote keizerlibel en de gewone oeverlibel.

Sprinkhanen: 8 soorten sprinkhanen zijn waargenomen. De leukste soort die is waargenomen was de sikkelsprinkhaan. Deze sprinkhaan is de laatste jaren in aantallen steeds verder toegenomen in Nederland, maar omdat het geluid niet hoorbaar is, is de soort moeilijk te inventariseren.

« Terug

Ontvang onze nieuwsbrief

En blijf op de hoogte van alle activiteiten en nieuwtjes!